U trendu

Guvernerka Banke Rusije: Potrebna transformacija ekonomije

MOSKVA – Ruska ekonomija ne može beskonačno da se oslanja na svoje finansijske rezerve i moraće da se transformiše kako bi se izborila s efektima međunarodnih sankcija, izjavila je danas guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina.

U najznačjnijem govoru otkako je Rusija poslala svoje snage u Ukrajinu 24. februara, Nabiulina je rekla da će biti potrebne dve godine, do 2024, da se inflacija vrati na ciljanih 4,0 odsto, prenosi Rojters.

„Period u kojem privreda može da živi od rezervi je ograničen. Već u drugom i trećem kvartalu ući ćemo u period strukturne transformacije i traganja za novim poslovnim modelima“, rekla je ona.

Sankcije su, kaže, uglavnom uticale na finansijsko tržište, a sada će početi sve više da utču na ekonomiju.

„Glavne probleme će predstavljati ograničenje uvoza i spoljnotrgovinske logistike, a u budućnosti i ograničenje izvoza“, navela je Nabiulina, dodajući da će ruske kompanije morati da se prilagode.

Prema njenim rečima, „ruski proizvođači će morati da traže nove partnere, logistiku ili da pređu na proizvodnju robe prethodne generacija“.

Ona je navela nekoliko mera koje će pomoći privredi da se prilagodi. Centralna banka, kako je istakla, razmatra fleksibilniju prodaju deviznih prihoda od strane izvoznika, a takođe testira izdavanje digitalne rublje kako bi Rusima omogućila da obavljaju transakcije između digitalnih novčanika.

Pilot operacije u vezi sa tim projektom planirane su u drugoj polovini godine, rekla je.

Ruska centralna banka je više nego udvostručila svoju referentnu kamatu neposredno nakon uvođenja međunarodnih sankcija, podigavši je na 20 odsto, ali je potom ovog meseca smanjila na 17 procenata, rukovodeći se izazovnim ekonomskim okruženjem i usporavanjem inflacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar