U trendu

Gvozdena kapija 1 ukljucuje SRB u razvoj vodnog saobracaj EU

KLADOVO, 13. jula (Tanjnug) – Evropska koordinatorka za koridor Rajna-Dunav, Ines Ajala Sender, izjavila je danas putem video linka na svečanosti otvaranje modernizovane prevodnice na Đerdapu, da je Projekat Gvozdena kapija 1 deo nastojanja EU da unapredi vodeni saobraćaj kao ključnog za pretvaranje Evrope u prvi ugljenično neutralni kontinent.

Dodala je da je jedan od tih koridora Rajna -Dunav koji prolazi kroz Srbiju i napomenula da EU pomaže svim zemljama koje se nalaze na tom koridoru da unaprede plovidbu.

Ajala Sender je navela da EU stvara pravni okvir za razvoj intermodalnog transporta, a jedan od prioriteta na tom planu je povećanje broja luka na Dunavu i njihova modernizacija, jer će postati osnova za razvoj te vrste transporta.

Ona je najavila da će Evropska investiciona banka pomoći realizaciju ovih planova.

Dirk Bekers, direktor Evropske izvršne agencija za klimu, infrastrukturu i životnu sredinu rekao je putem video linka okupljenima da je će agencija za period od 2021. do 2027. godine imati budžet od 55,4 milijardi dolara za stvaranje intermodalnog transporta i ostale projekte iz dsvoje nadležnosti i dodao kako računa na to da će se Srbija čvršće povezati i sarađivati u tuim oblastima sa ostalim zemljama Balkana.

Dodao je da Evropska komisija stvara održvu i pametnu mobilnu strategiju za zapadni Balkan radi razvoja njegovih komparativnih prednosti kroz tehničku, zhakonsku i drugu saradnju i usaglašavanje zemalja regionja.

Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, istakao je da ovaj projekat ima veliku ekonomsku vrednost, jer Đerdap predstavlja dragulj srpske energetike i tehnologije.

„Drago nam je što je EU učestvovala u tome da se njegov vek produži za 30 do 40 godina. Druga važna stvar je da Srbije i EU dele transportnu politiku. Dunav kao međunarodna reka je važan i Srbije je dao te šire mreže, a ovim projektom ćemo povećati održivost tog plovnog puta“, rekao je Fabrici.

Podsetio je da je EU bila partner Srbiji prilikom modernizacije putnog i železničkog Koridora 10 i doda da je srećan što je Eu sada učestovala i u morednizaciji rečnog transporta.

„Treći važan elemet projekta je njegova ekološka vrednost.Rečni tokovi su najzeleniji vid transporta, a ovim Srbija dobja još veće mogućnosti da iskorišti rečni saobraćaj, što ima efekat a životnu sredinu“, ocenio je Fabrici.

On je svima koji su učestvovali u modernizaciji prevodnice na Đerdapu čestitao što su završili radove pre roka uprkos pandemiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar