U trendu

Habek javno zamolio Kanadu da vrati turbinu za Severni tok 1

BERLIN — Nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek uputio je javnu molbu kanadskoj vladi da isporuči turbinu za gasovod Severni tok 1, koju je zbog sankcija prema Rusiji zadržala posle završenog remonta, a koja je ključna za protok gasa u Evropu.

Habek je izjavio za „Blumberg“ da turbina za Severni tok 1 treba da bude vraćena pre nego što u ponedeljak počnu radovi na redovnom održavanju tog gasovoda.

Isporučivanjem te komponente bi se oduzeo argument koji, kako kaže, služi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kao izgovor da ostavi cevovod zatvorenim.

„Ja ću biti prvi koji će se boriti za dalji snažan paket sankcija EU (prema Rusiji), ali oštre sankcije moraju više da štete Rusiji i Putinu nego našoj ekonomiji. Zato tražim da se shvati da Putinu moramo da oduzmemo izgovor s turbinom“, rekao je Habek u telefonskom intervjuu njujorškoj agenciji.

Nemačka se suočava sa mogućom racionalizacijom potrošnje energije u narednim mesecima, što bi moglo da pogodi preduzeća i potrošače i uvuče najveću evropsku ekonomiju u recesiju.

Zapadni zvaničnici upozoravaju da bi Rusija mogla dugoročno da zatvori Severni tok posle završetka dvonedeljnog redovnog održavanja najvećeg ruskog cevovoda ka Evropi. Protok gasa je već smanjen za 60 posto u junu zbog problema sa turbinama, što je omelo napore Nemačke da obezbedi dovoljne zalihe u skladištima za zimu.

„Potrebni su nam kapaciteti Severnog toka 1 da popunimo naša skladišta. Popunjeni skladišni kapaciteti u Nemačkoj nisu važni samo za nemačko tržište, već i za evropsko tržšte i za sigurnost snabdevanja u Evropi“, rekao je Habek.

Ograničenje isporuka dovelo je potresa na tržištima gasa. Evropske cene gasa na terminskom tržištu, koje su se udvostručile tokom prošlog meseca, danas su na putu da zabeleže najveći dnevni rast u poslednjih više od devet meseci, navodi „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar