U trendu

Habek: Pad cena energenata na svetskom tržištu nije bio očekivan

BERLIN – Nemački ministar privrede Robert Habek izjavio je danas da pad cena energenata na svetskom tržištu nije bio očekivan.

„Niko ne može ništa da obeća ili da predvidi da li će ovo biti trajna promena nabolje, ali šansa postoji“, rekao je Habek novinarima nakon redovne sednice vlade, prenosi Rojters.

Rekao je i da Nemačka može da izbegne rast cena energenata od prošle godine ako na kraju zimskog perida bude imala puna skladišta gasa.

Poručio je da će Nemačka narednih godina biti dobro snabdevena energentima čak i u slučaju da pre planiranog roka ugasi termoelektrane na ugalj na istoku zemlje.

Naglasio je, međutim, da gašenje termoelektrana pre predviđenog roka 2038. godine vidi samo kao mogućnost, zato što „ne postoji saglasnost po tom pitanju“.

Prema saopštenju nemačke vlade, zemlja će u periodu od 2025. do 2031. godine postepeno napuštati fosilna goriva i povećavati udeo energije iz obnovljivih izvora.

Nemačka između ostalog želi da proizvodi, uvozi i prodaje zeleni vodonik, koji će dobijati elektrolizom iz energije vetra i sunca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar