U trendu

Habek: Predlog limita za cene gasa odstupa od smernica EK

DREZDEN – Nemačka planira da uvede gornju granicu cene gasa što je moguće bliže nivoima koje je predložila ekspertska komisija, ali će morati da uzme u obzir smernice Evropske komisije koje odstupaju od predloga naše komisije, saopštio je danas ministar ekonomije Robert Habek.

Pravila EU o državnoj pomoći slede drugačiju logiku od predložene fiksne cene za velike industrijske potrošače od 7,0 evrocenti po kilovat-satu (kWh), rekao je Habek na konferenciji za novinare u Drezdenu, dodajući da ta pravila zahtevaju pojedinačne prijave kompanija, prenosi Rojters.

Nemačka vlada se u ponedeljak u načelu dogovorila da uvede ograničenje cene gasa za oko 25.000 velikih industrijskih kompanija od 1. januara 2023. godine, nakon što je stručna komisija dostavila svoje predloge Berlinu.

Ministarstvo ekonomije je već tada poručilo da će vlada izvršiti neka tehnička prilagođavanja u vezi s inicijalnim predlogom komisije da se za 70 posto nivoa potrošnje koji su kompanija imale u 2021. cena gasa ograniči na sedam evrocenti po kilovat-satu.

Da bi kompanije ostvarile pravo na korišćenje ove mere, komisija je predvidela određene uslove, uključujući obavezu da zadrže 90 posto radnih mesta u periodu od godinu dana i da zadrže postojeće pogone u Nemačkoj.

Komisija je takođe predložila da se cena gasa za domaćinstva, od marta 2023. najmanje do kraja aprila 2024, ograniči na 12 evrocenti po kWh za 80 odsto osnovne potrošnje domaćinstava.

Upitan o potencijalnoj zabrani bonusa za menadžment ili dividende za akcionare pošto će industrijske kompanije ostvariti korist od ograničenja cene gasa, Habek je rekao da bi se složio sa logikom odbora za budžet da se dividende i bonusi blokiraju.

Bez obzira na to,, brza isplata pomoći (kompanijama) mora da ostane zagarantovana, naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.