U trendu

Habek: Tehnicki problemi sa Sev. tokom 1 su izgovor Rusije

BERLIN – Tehnički problem s gasovodom Severni tok 1 koje navodi Rusija samo su izgovor za smanjene isporuke gasa, izjavio je danas nemački ministar ekonomije Robert Habek.

„U sporu smo s (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom oko trgovine gasom, i on se neće okončati čak i ako turbina stigne iz Kanade“, rekao je Habek misleći na deo gasovoda koji je poslat na redovno održavanje prenoi Rojters.

Isporuke ruskog gasa Evropi gasovodom Severni tok 1, koji ide po dnu Baltičkog mora do Nemačke, smanjene su za 60 posto jer kanadska podružnica nemačke kompanije Simens nije vratila turbinu sa remonta, navodeći kao razlog zapadne sankcije Rusiji. Britanska agencija napominje da bi isporuke gasa ovim cevovodom mogle da budu potpuno obustavljene zbog ovog problema za koji Moskva krivi sankcije Zapada.

„Svi se slažu, tehničari, ruski tehničari, da bi Severni tok 1 mogao i sada da isporučuje 100 odsto gasa. Ovo je izgovor, tehnički izgovor kojim se služe“, rekao je Habek na jednom događaju koji je organizovao nemački list Zidojče cajtung.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar