U trendu

Hajneken odlazi iz Rusije

AMSTERDAM – Pivski gigant Hajneken saopštio je danas da će napustiti poslovanje u Rusiji uz procenjeni trošak od 400 miliona evra (438 miliona dolara), nakon što je prvobitno objavio da će samo obustaviti nova ulaganja i izvoz u tu zemlju.

Holandska kompanija se tako pridružila nizu zapadnih brendova koji zatvaraju pogone u Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, pri čemu će Hajnekenov potez verovatno pojačati pritisak na danskog rivala Karlsberga, vlasnika najveće ruske pivare Baltika, ocenjuje Rojters.

„Zaključili smo da vlasništvo Hajnekena nad poslovanjem u Rusiji više nije održivo i izvodljivo u aktuelnim okolnostima“, navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da neće profitirati od bilo kakvog prenosa vlasništva.

Hajneken je treći po veličini proizvođač piva u Rusiji, gde poseduje lokalne brendove Bočkarev, Ohota i Tri medveda. Iz kompanije su naveli da nameravaju da izađu iz Rusije na „uređen način“ i da će nastaviti poslovanje u smanjenom obimu tokom prelaznog perioda kako bi otklonili rizik od nacionalizacije.

Kompanija je dodala da će garantovati plate svojih 1.800 ruskih radnika do kraja ove godine i da očekuje da će ih otpis sredstava i drugi bezgotovinski troškovi koštati oko 400 miliona evra.

Mada je Hajneken vodeći igrač na ruskom pivarskom tržištu, njegova prodaja tamo učestvuje sa samo 2,0 poto u ukupnim prihodima kompanije.

Akcije Hajnekena su porasle za 0,8 odsto na 88,16 evra na prepodnevnom trgovanju na berzi u Amsterdamu.

Karlsberg, sa udelom od 27,3 procenta na ruskom tržištu, i dalje prodaje pivo pod brendom Baltika, ali je ranije ovog meseca najavio da je započeo stratešku reviziju svog poslovanja u toj zemlji i da obustavlja rusku proizvodnju istoimene marke piva.

Drugi najveći proizvođač piva u Rusiji je zajedničko preduzeće u vlasništvu turske kompanije Anadolu Efes i belgijske kompanije InBev.

InBev je ranije ovog meseca saopštio da cge prestati da prodaje Badvajzer pivo u Rusiji i da će se odreći profita u zajedničkog preduzeću, koje poseduje 11 pivara i 3.500 zaposlenih u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.