U trendu

Hakeri iz S. Koreje u 2022. ukrali kriptovlaute vrednosti od 1,7 milijardi dolara

PJONGJANG – Severnokorejski hakeri su u prethodnoj godini ukrali kriptovaluta u rekordnoj vrednosti od 1,7 millijardi dolara, preneo je Ekonomist.

Prošlog marta, hakeri iz te zemlje pokrali su takozvani kros-čejn most, odnosno metod kojim se kriptovaluta prebacuje sa jednog blokčejna na drugi, a koji se najčešće povezuje sa igrom Eksi, a do trenutka kada je krađa otkrivena, vrednost ukradenih valuta bila je veća od 600 miliona dolara, što je druga najveća krađa kripto-valute ikada.

Ekonomist navodi da, kao i sa drugim pljačkama, sama krađa predstavlja samo prvi korak u lancu: kako bi se kripto-novac „oprao“, hakeri koriste razne metode, uključujući podelu novca, premeštanje između različitih kripto novčanika, konvertovanje u različite „novčiće“ i provlačenje kroz takozvane miksere, odnosno velike digitalne grupe gde vlasnici kriptovaluta mogu deponovati sredstva kako bi prikrili njihovo poreklo.

Neke od ukradenih kriptovaluta stavljene su u direktnu upotrebu. 2022. godine, kada su dvojica Južnokorejaca, uključujući jednog vojnog kapetana, uhapšena pod sumnjom da su prodavali tajne Severnoj Koreji u zamenu za bitkoin, dok severnokorejski hakeri uglavnom pokušavaju da pretvore plen u čvrst novac, bilo preko brokera, ili češće preko centralizovane razmene, nakon čega se valuta koristi za kupovinu artikala putem uspostavljenih kanala nabavke, koji se vode kroz lažne kompanije i ambasade Severne Koreje u inostranstvu.

Dejvid Karlajl iz kompanije koja se bavi analizom blokčejn tehnologija Eliptik, kaže da se većina operacija hakovanja vidljiva stručnom oku.

„Ovo se ne dešava u nekom mračnom uglu sveta, već u javnosti na blokčejnu“, rekao je Karlajl i dodao da to pomaže istražiteljima da uđu u trag fondovima i razumeju metode hakovanja.

Ekonomist navodi da se kripto industrija vremenom poboljšava u svojim politikama, a kao primer za to navodi da su dve centralizovane berze, Bajnens i Huobi, 14. februara zamrzle kriptovalute u vrednsoti od 1,4 miliona dolara, a koje su bile povezane sa severnokorejskim hakerima.

List dodaje da se i hakeri prilagođavaju i poboljšavaju.

„To pomalo liči na igru ‘udari krticu’ „, ocenjuje Karlajl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar