U trendu

Hant najavljuje povećanje poreza: Svi da se žrtvuju

LONDON – Britanski ministar finansija Džeremi Hant, uoči objave plana budžeta, najavio je povećanje poreza i zatražio od građana da se žrtvuju.

„Svi ćemo, plašim se, plaćati malo veći porez. Tražićemo od svih da se žrtvuju, ali moramo da priznamo da postoji granica koliko možete da tražite od ljudi sa najnižim prihodima „, rekao je Hant za Skaj njuz.

On je naveo da će ove nedelje predložiti povećanje poreza i smanjenje potrošnje kako bi pokazao da Velika Britanija može da popravi javne finansije i obnovi ekonomski kredibilitet, nakon haosa na finansijskom tržištu koji je izazvala vlada bivše premijerke Elizabet Tras, dodaje Rojters.

Upozorio je na velika smanjenja zaposlenih u javnih službama i rekao da će biti donete „veoma teške odluke“, ali da njegov plan predviđa „put kroz teška vremena“, prenosi Gardijan.

Hant je rekao da bi siromašnija domaćinstva trebalo da budu pošteđena „veće patnje“ i najavio da će smanjenje zaposlenih u javnom sektoru biti uravnoteženo, prenosi Rojters.

Hant je za Sandej tajms rekao da će najbogatiji morati da plate svoj deo.

On je rekao da se nada da će predstojeća recesija, za koju se predviđa da će biti najduža u istoriji, biti blaža i da će brže proći.

Poručio je da će se vlada obračunati sa „nečuvenim rasipanjem“ javnog novca, ublažiti „tragediju“ ekonomske politike Tras i obezbediti sigurnost za porodice i preduzeća.

Hant je naglasio da ne želi da pogorša očekivanu recesiju, ali da mora da pokaže da može da smanji budžetski deficit, koji se povećao posle pandemije korona virusa i ruskog napada na Ukrajinu.

„Ne želite da radite stvari koje pogoršavaju recesiju u kojoj ste možda već, ali, s druge strane, ako ne uradite ništa, ako ne pokažete da ćemo da smanjimo naš dug, kamatne stope se povećaju i imaćete pogoršanje recesije“, naveo je Hant.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar