U trendu

Harare ponovo uvodi zimbabveanski dolar

HARARE – Centralna banka Zimbabvea pustiće ponovo u opticaj određene novčanice i kovanice u zimbabveanskom dolaru u naredne dve nedelje, što je najnoviji korak ka obnavljanju korišćenja domaće valute, najavio je danas guverner centralne banke DŽon Manguđa.

Novčanica u apoenu od pet zimbabveanskih dolara i kovanica od dva dolara biće uvođene postepeno da bi se izbegao rast inflacije, rekao je Manguđa, prenosi agencija Rojters.

One će cirkulirati zajedno sa banknotama i kovanicama koje su uvedene 2016. godine kao surogat za američke dolare, koje je zemlja tada uglavnom koristila umesto domaće valute.

Centralna banka je neočekivano odlučila 24. juna da vrati zimbabveanski dolar u upotrebu, čime se okončava decenija dolarizacije. Zimbabve je napustio sopstvenu valutu 2009. godine, koju je razorila hiperinflacija.

„Zauzeli smo konzervativan pristup s uvođenjem novčanica i kovanica u malim apoenima, a vremenom ćemo ih povećavati“, rekao je Manguđa novinarima posle dvodnevnog sastanka Odbora za monetarnu politiku.

Zimbabve se suočava s najgorom ekonomskom krizom u poslednjih 10 godina, koju karakterišu nestašica deviza, goriva i lekova, trocifrena inflacija i isključenja struje po 18 časova dnevno, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.