U trendu

Hemofarm: Odgovoran odnos prema zaposlenima, resursima i okruženju i u kriznim vremenima

Farmaceutska kompanija Hemofarm danas je objavila da je prošle godine, kada je na ispit stavljen opstanak čovečanstva, istrajala na liniji održivog razvoja – sačuvala je zdravlje i odbranila poverenje uz poštovanje odgovornog odnosa prema resursima i okruženju.

„Tokom pandemijske 2020. godine, uz maksimalnu posvećenost 3.800 zaposlenih i rada u četiri smene, kompanija je uspela da ostvari rekordu proizvodnju i obezbedi sigurno snabdevanje najkvalitetnijim lekovima svih tržišta na kojima Štada posluje“, istaknuto je u Hemofarmovom Izveštaja o održivom razvoju za 2020.

Izveštaj pod nazivom „Sa nama život pobedjuje“ koncipiran je kao deo triptiha 2019-2021. sa ciljem da se ilustruje kretanje svih parametara poslovanja i održivosti kompanije uoči, tokom i nakon pandemije. Ovoga puta papir od preradjenog pamuka poslužio je kompaniji Hemofarm da na njemu odštampa svoj novi izveštaj o održivom razvoju i na taj način dodatno ukaže na značaj reciklaže, ponovne upotrebe sirovina i cirkularne ekonomije.

„Osim borbe za zdravlje ljudi, pandemija kovid-19 pokazala je da je upravo briga o tome koliki otisak svojim delovanjem ostavljaš na društvo i sredinu u kojoj živiš, jedan od najvažnijih doprinosa javnom zdravlju“, rekao je na predstavljaju izveštaja generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

Naveo je da je Hemofarma u udarnoj pandemijskoj godini nastavio da se kreće uzlaznom putanjom održivosti.

„Od 6,5 milijardi tableta i drugih formi koje smo proizveli, čak 83 odsto smo upakovali u ambalažu od recikliranog kartona. Lansirali smo 17 novih brendova, a uspešne akvizicije koje je Štada sprovela, za nas su značile integraciju novih proizvoda i proširenje portfolija. Najvažnije od svega, uspešno smo odbranili zdravlje društva. Ličnim primerom smo pokazali šta znači odgovorno poslovanje u kriznim vremenima, a održivi razvoj je upravo zato bitan – on, pre svega, znači odgovornost prema zaposlenima, društvu i zajednici“, poručio je Zeliger.

Prema rečima stalne koordinatorke Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoa Žakob (Francoise Jacob), održivi razvoj, borba protiv klimatskih promena i nejednakosti za bolji život svih, zajednička su odgovornost države, gradjana, privatnog sektora i lokalne samouprave.

„Izveštaj Hemofarma je poziv na akciju čitavog privatnog sektora da usvoji univerzalne principe i standarde održivog razvoja o ljudskim i radnim pravima, pravima zaštite okoline i borbi protiv korupcije. Transformacija našeg ekonomskog modela prema održivosti ne može da se dogodi bez punog doprinosa privatnog sektora, uključujući bankarstvo, osiguranje, gradjevinski sektor“, rekla je ona.

Dodala je da su UN posvećene podršci Srbiji na putu ka prosperitetnoj budućnosti – podsticanju inovacija i deljenju najboljih praksi, otključavanju vrednosti poslovanja i novih mogućnosti, izgradnji poslovne otpornosti i omogućavanje dugoročnog održivog rasta i blagostanja.

„Nadam se da će velike i male kompanije preduzeti ambicioznije i sveobuhvatnije akcije u svom poslovanju i lancima vrednosti, istovremeno gradeći nove misije za svoje timove i zaposlene i postavljajući ciljeve u skladu sa medjunarodnim standardima i nacionalnim ambicijama“, kazala je Žakob.

Hemofarm je 60. rodjendan obeležio sloganom „Sa nama život pobedjuje“, a posebna zahvalnost iskazana je prema zaposlenima u proizvodnji koji su predstavljali „tihe heroje“ pandemije. Oni su zajedno sa zdravstvenim radnicima i farmaceutima bili prvi stub odbrane od pandemije, a njihovu odgovornu misiju Hemofarm je podržao i kroz značajne donacije medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u sredinama u kojima posluje (Srbija, BiH i Crna Gora).

Upotrebom recikliranog kartona Hemofarm je ostvario uštedu električne energije od 34 dana korišćenja i vode za 28 dana, a sačuvano je i dodatnih 13.433 stabla, navedeno je u Izveštaju o održivom poslovanju za 2020. godinu.

Hemofarm fondacija realizovala je oko 80 aktivnosti iz oblasti zdravlja, obrazovanja i kulture, kroz 137 partnerstava sa institucijama i organizacijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.