U trendu

HGK poziva hrvatske firme da iskoriste priliku za posao u SR

ZAGREB – Hrvatska Srbiju otkriva kao veliku priliku za zaradu firmi iz te zemlje, a iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) ukazuju da zbog povećanog posla u građevinarstvu, hrvatski drvoprerađivači imaju veliku šansu za dobru zaradu, s obzirom na porast gradnje u Srbiji, posebno Beogradu, piše portal net.hr.

Iz HGK, kako se navodi, pozivaju hratske firme da “iskoriste ovu priliku”.
“U prvih šest meseci ove godine skok građevinarstva u Srbiji beleži rast od 25 posto, u odnosu na prošlu godinu. Takav porast građevinskih radova je prilika i za naše drvoprerađivače koju treba iskoristiti”, izjavio je potpredsednik Sektora za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević, koji je boravio na Međunarodnom sajmu nameštaja u Beogradu.

Taj svojevrsan poziv i pre no što je izrečen prepoznali su u firmi PP Galeković u kojoj se bave proizvodnjom klasičnih i gotovih lakiranih podova.
“Na srpskom tržištu smo prisutni već dugi niz godina i možemo se pohvaliti da ostvarujemo konstantni rast. Srpsko tržište smatramo velikim potencijalom jer se trenutno događa rast gradnje, najviše u samom Beogradu”, kaže Filip Galeković čija fima izvozi 70 posto svoje roizvodnje i to pre svega na tržište EU, regionu I u Aziju.

Izvoz proizvoda od drva i nameštaja iz Hrvatske u Srbiju inače je poslednjih godina u porastu. U 2015. je tako ostvaren izvoz od 13 miliona evra, 2016. od 15,5 miliona evra, dok je u prošloj godini ostvaren izvoz od 17, 750 miliona evra.

Prema podacima koje je izn Kovačević, prerada drveta i proizvodnja namještaja u Hrvatskoj su orijentisani na izvoz, a firme koje se time bave 71 posto svojih prihoda ubiru upravo prodajom u inostranstvu.
Podseća se da je na Beogradskom sajmu nastuilo više hrvatskih firmi I dizajneri koji su imali priliku da ostvare kontakt i sa predstavnicima drugih zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar