HJR: Građani troše 34 ođsto prihoda na hranu i stanovanje

ZAGREB – Građani Hrvatske za stanovanje i hranu troše 34 posto svojih prihoda, a u Evropskoj uniji na hranu više troše jedino Rumuni, piše danas zagrebački Večernji list.

Potrošnja domaćinstava EU na hranu i piće kretala se prošle godine oko sedam posto godišnjeg BDP-a i dostigla je vrednost od 956 milijardi kuna (1 evro je oko 7,5 kuna).

Hrvatska je prema udelu izdataka za hranu u hrvatskom BDP-u od 13 posto iznad proseka – najvećim delom zbog toga što su cene osnovnih prehrambenih namirnica gotovo ujednačene s prosečnim nivoima u EU, dok je vrednost BDP-a za trećinu manja od prosečnog nacionalnog dohotka u EU.

Što je zemlja siromašnija, njeni građani izdvajaju više dohotka za podmirenje osnovnih egzistencijalnih potreba pa tako, navodi Eurostat, vrednost izdataka za hranu najsiromašnije Rumunije iznosi 16 posto BDP-a, ali odmah nakon njih je Hrvatska s udelom od 13,3 posto.

Slijedi Litvanija sa 12 posto, Grčka sa 11 posto, dok su za čelu kolone Irska i Luksemburg s udelom izdataka za hranu u BDP-u države nižim od tri posto.

Hrvati su, prema analizi Eurostata, prošle godine za hranu i bezalkoholna pića izdvojili 7,2 milijarde evra, a neuporedivo bogatiji Irci, zemlja s nešto manje od pet miliona stanovnika, 8,2 milijarde evra.

Slovenci su na hranu potrošili 3,6 milijarde evra, u apsolutnom iznosu slično kao i Hrvati s obzirom na broj stanovnika.

Prema istim podacima građane Srbije hrana je koštala 7,2 milijarde evra, Bosne i Hercegovine četi milijarde, Slovačke 9,1 milijardu, Mađarske 12,6 milijardi, Austrije 20 milijardi, a najmnogoljudnije Nemačke 185 milijardi evra.

U proseku stanovnici Europske unije za hranu izdvajaju 13 posto ukupnih izdataka za potrošnju domaćinstva i na nivu EU hrana predstavlja treći najveći trošak svakog domaćinstva, troškovanakon stanovanja i režijskih troškova, na koje odlazi gotovo svaki četvrti evro, kao i prevoza koji odnese 13,1 posto kućnog budžeta.

U Hrvatskoj je hrana najskuplja stavka i na nju otpada 18 posto izdataka domaćinstva, a slede troškovi stanovanja s oko 16 posto, kao i prevoz oko 10 posto, preneo je Večenji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.