U trendu

Honkoška berza nudi 36,6 mlrd $ za kupovinu Londonske berze

HONG KONG – Operater Honkoške berze, kompanija Hong Kong eksčejndž end kliring limited (HKEX), dostavila je danas ponudu Londonskoj berzanskoj grupi (LSE) za „spajanje dve kompanije“, u sklopu sporazuma kojim je vrednost LSE procenjena na 29,6 milijardi funti (36,6 milijardi dolara).

„Upravni odbor HKEX smatra da su dve kompanije veoma komplementarne, zbog čega se raduje saradnji sa nadležnim vlastima kako bi se otvorio put ka realizaciji transakcije“, navodi se u saopštenju operatera Honkoške berze.

Spajanjem bi se ojačalo poslovanje obe kompanije, bolje bi se pozicionirale na tržištima i u drugim geografskim zonama, a tržišnim učesnicima i investitorima bi bila ponuđena neverovatna povezanost na globalnom tržištu, dodaje se u saopštenju.
Iz HKEX poručuju i da će transakciju finansirati kroz kombinaciju raspoložive gotovine i putem novih kreditnog mehanizma, prenosi CNBC.

Odmah nakon najnovije vesti, akcije LSE su skočile za čak 8,5 odsto, da bi nešto kasnije izgubile deo prvobitnih dobitaka.

HKEX je već vlasnik i operater Londonske berze metala, koju je kupio 2012. godine za 1,4 milijarde funti.

(Tanjug)

Napišite komentar