U trendu

HORES:Radnici u ugostiteljstvu da budu prioritet u vakcinaci

BEOGRAD – Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije HORES uputilo je molbu Vladi Srbije i Kriznom štabu da podrže ugostiteljsku delatnost i donesu odluku da zaposleni u toj delatnosti budu tretirani prioritetno prilikom vakcinacije.

HORES navodi u saopštenju da je molbu uputio imajući u vidu da je sektor ugostiteljstva i hotelijerstva, kao posledica pandemije virusa korona, pretrpeo ogromnu štetu i da je najugroženija delatnost u Srbiji.

„Na taj način, u veoma kratkom roku, bili bi vakcinisani svi oni koji pružaju usluge u našem sektoru, a time bi doprineli da i korisnici naših usluga, dakle, turisti, mogu sigurno da koriste usluge u hotelima i restoranima. Naši korisnici traže jasan signal kada mogu ponovo bezbedno da koriste naše usluge“, navodi se u saopštenju.

To udruženje pozdravilo je napore Vlade Srbije što nastoji, kako je navedeno, da obezbedi dovoljan broj vakcina za sve naše građane, čime je počela i masovna vakcinacij, koja će zasigurno u ovoj godini omogućiti masovnu zaštitu stanovništva.

HORES ukazuje da je potrebna i hitna koordinacija oko povratka stranih turista da bi se osigurao oporavak putovanja i turizma.

Takođe, navodi da su hotelijeri u našim planinskim i banjskim centrima, kao i gradovima, uočili jednu specifičnu situaciju sa boravkom stranih turista, posebno iz Grčke, naročito onih koji dolaze sa porodicom, jer, osim PCR testa za ulazak u našu zemlju, potrebno je da imaju i PCR test prilikom povratka u svoju zemlju.

Imajući u vidu da trenutno svaki gost značajan za svaki hotel i restoran i predstavlja nadu da može da nastavi sa radom ove godine, sačuva radna mesta zaposlenih i vrati se na poziciju pre početka pandemije, HORES je uputio molbu Vladi Srbije i kriznom štabu:

Da za strane državljane koji borave u hotelima na našim planinama i banjama, kao i za poslovne goste u gradovima, koji borave duže od tri dana, cena PCR testa umesto 18.000 dinara, kao za ostale strance, bude kao i za naše državljane, dakle 9.000 dinara. uz dokaz da je stranac koristio usluge hotela, uz odgovarajuću potvrdu o boravku u hotelu.

HORES ističe da podržava odluku vlade da koordinira svoj odgovor na pandemiju virusa korona u pogledu ograničenja putovanja, testiranja i vakcinacije za zaustavljanje širenja virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.