U trendu

HR: 100.000 punjača za e-vozila na banderama javne rasvete

ZAGREB – Hrvatsko udruženje „Strujni krug“ planira da do 2026. gpdine postavi 100.000 punjača za električna vozila u toj zemlji, i to instaliranjem punjača na stubove javne rasvete.

Projekt bi se realizovao u saradnji s gradovima, a interesovanja za ovo rešenje ne manjka ni među preduzećima, piše Jutarjni list.

Hrvoje Prpić, predsednik udruženja „Strujni krug“, kaže da čak 30 posto vozača električnih vozila u Hrvatskoj nema mogućnost prekonoćnog punjenja vozila. Oni ih, naime, drže na javnim i gradskim parkiralištima, i dodaje da će njihov broj rasti sa daljom ekspanzijom korišćenja električnih vozila.

„U Londonu su tom problemu doskočili instalacijom infrastrukture za punjenje na stubove javne rasvete, a naše udruženje se zalaže da se slično rešenje primieni i u Hrvatskoj, pa smo već krenuli s razradom plana“, navodi on.

Objašnjava da je britanska firma Ubitrisiti, kako bi rešila probleme vlasnika e-vozila koji automobile ostavljaju preko noći na ulici, pokrenula projekat ugradnje punjača na bandere javne rasvete i da je do sada postavila pet hiljada punjača na ulicama Londona. To rešenje je, dodaje, prikladno i za Hrvatsku.

Prema njegovim rečima, Ubitriciti je za kratko vreme postao najveći pružalac usluga punjenja električnih vozila u Velikoj Britaniji, a u januaru ga je preuzeo naftni div Šel i nastavio da razvija njegove usluge.

Samo udruženje „Strujni krug“, kaže, ne planira postavljanje punjača, nego organizaciju celog projekta. Ističe da je u projekat već uključen velik broj sadašnjih operatera koji posluju u Hrvatskoj, nekoliko firmi koje se bave proizvodnjom punjača i nekoliko savetodavnih kompanija koje rade na izradi dokumentacije.

Navodi da su od energetskih operatera zainteresovani, pored ostalih, GEN-I i EON, ali i dve koje ne može da imenuje. Jutarnji, međutim, napominje da je po najavama u proteklih godinu dana poznato da su među čanovima i HT, Kroacija osiguranje, Bolt, Lajm (Lime), lizing firme, kao i preduzeća koja se bave prodajom električnih bicikala i romobila, te opreme za električna vozila i generalno svi koji se bave elektromobilnošću u Hrvatskoj.

„Udruženje Strujni krug trenutno broji više od 300 članova, od toga je 50-ak kompanija“, kaže Prpić.

Izbor lokacija na koje se planira postavljanje punjača u potpunosti će biti prepušten gradovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar