U trendu

HR od januara ukida plasticne kese koje se najvise koris

ZAGREB – Hrvatski ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je da plastične kese debljine od 15 do 50 mikrona od 1. januara 2022. godine više neće biti u upotrebi, a u naredom periodu će se postepeno povlačiti iz upotrebe i drugi tipovi plastičnih kesa.

Navedena kategorija kesa koje se izbacuju iz upotrebe obuhvata većinu onih koje se svakodnevno koriste u kupovini, prenosi Hina.

Ćorić je rekao da je reč o meri predviđenoj zakonom o upravljanju otpadom, čija je primena bila odgođena kako bi se proizvođačima i distributerima omogućilo prilagođavanje.

Naglasio je da se promoviše korišćenje višekratnih, odnosno platnenih i papirnih kesa, da je najlon, odnosno plastika postala hrvatska stvarnost u prirodi i da je želja da se to okonča.

„U idućem periodu, kako vreme bude odmicalo, i drugi će se tipovi kesa polako povlačiti. U ovom trenutku to još nije slučaj, ovo je prvi korak“, rekao je on.

Na pitanje kada će i ostale plastične kese biti izvan upotrebe, rekao je da se ide za tim da ova mera najpre zaživi, te da će se zatim ići ka rešenju i za ultra-lagane i za plastične kese za višekratnu upotrebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar