U trendu

HR: Turski Jildirim dao obavezujuću ponudu za Petrokemiju

ZAGREB – Tursko holding društvo Jildirim (Yildirim) predalo je obavezujuću ponudu za kupovinu Petrokemiju, hrvatskog proizvođača đubriva koji je nedavno najavio plan za povlačenje deonica sa Zagrebačke berze.

Prema neslužbenim informacijama, ponuda važi do 31. januara, objavio je Poslovni dnevnik.

Kompanije Tera Mineralna Gnojiva, zajedničko preduzeće lokalne naftno-gasne grupe INA i gasne firme Prvo Plinarsko društvo (PPD), stekle su 2018. godine 54,51 posto udela u Petrokemiji kroz dokapitalizaciju od 300 miliona kuna (40 miliona evra).

Obavezujuća ponuda dostavljena je većinskom deoničaru, kao i nizu državnih fondova i preduzeća koji zajedno poseduju oko 45 posto osnovnog kapitala Petrokemije, piše list.

Najveću dilemu oko ponude ima državni Fond za restrukturiranje i privatizaciju preduzeća CERP, koji je pre tri godine sproveo restrukturiranje Petrokemije i osigurao joj opstanak. CERP želi da dugoročno zadrži svoje proizvodne aktivnosti kako bi obezbedio stabilno snabdevanje domaćih proizvođača hrane mineralnim đubrivom.

Svi pregovori s potencijalnim investitorima odvijaće se u nepovoljnom trenutku, u vreme privremene obustave proizvodnje u Petrokemiji zbog visokih cena prirodnog gasa. Pored toga, Petrokemija iziskuje dosta ulaganja kako bi se zadovoljili ekološki standardi Evropske unije, navodi Poslovni dnevnik.

Petrokemija je u utorak saopštila da će deoničari 21. februara glasati o predlogu za delistiranje sa Zagrebačke berze jer kompanija nema veće koristi od trgovanja na uređenom tržištu, a istovremeno ima visoke troškove i obavezu da ispuni određene zahteve kao kotirana firma.

Polsovni dodaje da bi Petrokemija izlaskom sa berze uštedela oko 100.000 kuna.

Glavna skupština bi takođe ovlastila upravu za otkup vlastitih deonice od deoničara društva koji glasaju protiv predloga za delistiranje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.