U trendu

Hrvati će struju moći da kupuju iz cele EU

ZAGREB – Hrvatska domaćinstva moći će da kupuju struju od snabdevača iz bilo koje članice Evropske unije, a i stanovnici iz zemalja Unije će moći da ugovaraju snabdevanje električnom energijom sa Hrvatskom elektroprivredom (HEP), piše danas Večernji list.

Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske je, kako se navodi, pripremilo novi zakon o tržištu električne energije, prema kojem je sloboda kupovanja struje iz bilo kog dela Unije deo sloboda koje su građanima zajamčene Ugovorom o funkcionisanju EU.

Predlagači zakona objašnjavaju da je, radi podsticanja tržišne konkurencije i osiguranja snabdevanja električnom energijom po najkonkurentnijoj ceni, potrebno omogućiti prekogranični pristup novim dobavljačima struje iz različitih izvora energije, te novim proizvođačima i pružaocima usluga skladištenja energije i upravljanja potrošnjom.

Predlogom tržišnih pravila se predviđa ulazak i izlazak proizvođača i opskrbljivača električnom energijom na osnovu ocene ekonomske i finansijske održivosti njihovog poslovanja. Ali, i dalje će postojati obaveza pružanja javne usluge, koja će i dalje biti na raspolaganju potrošačima.

Takođe se propisuje da računi za električnu energiju, osim podataka o potrošnji i troškovima, treba da sadrže i druge informacije koje krajnjim kupcima mogu da pomognu da upoređuju njihov trenutni ugovor s drugim ponudama.

To znači redovnu dostavu tačnih informacija o obračunu, koje se temelje na stvarnoj potrošnji električne energije, uz pomoć pametnih brojila, što kupcima omogućava da kontrolišu svoju potrošnju i troškove.

Krajnji kupac mora da ima jasne uslove ugovora s dobavljačem i u idućem petogodišnjem periodu mu se omogućava promena opskrbljivača u roku od 24 sata, prema predlogu zakona, Uz to, dobavljači moraju da pripreme besplatan alat koji će omogućiti uporedni pregled cena usluga na tržištu kako bi krajnji kupci mogli da izaberu za njih najpovoljniju mogućnost, piše Večernji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.