U trendu

Hrvatska: Najveća stopa infalcije u poslednjih osam godina

ZAGREB- Potrošačke cene u Hrvatskoj u avgustu su porasle 3,1 odsto na godišnjem nivou, što je najviša stopa inflacije još od aprila 2013, kada je iznosila 3,3 odsto i ubrzanje je inflacije u odnosu na mesec ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prvi snažniji rast inflacije u Hrvatskoj zabeležen je u aprilu ove godine, za 2,1 odsto, što je tada bilo najviše od avgusta 2018. godine, stopa rasta se zadržala na istom nivou i u maju, dok je u juno blago usporila na dva odsto, da bi u julu porasla na 2,8 odsto i u avgustu ubrzala na 3,1 odsto.

Statistika pokazuje da su najviše porasle cene prevoza, za 9,9 odsto u odnosu na avgust prošle godine, a podaci DZS-a pokazuju i da su usluge vazdušnog prevoza skočile 46,7 odsto, a pomorskog putničkog prevoza 18,1 odsto.

U restoranima i hotelima samo cene usluge smeštaja na godišnjem nivou porasle su 12,2 odsto, a cene hrane, koje imaju značajan udeo u potrošačkoj korpi, nastavile su započeti rast iz jula pa su u proseku na godišnjem nivou više 2,4 odsto, prenosi Index.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.