U trendu

Hrvatska očekuje 800 mln evra za oporavak do kraja leta

ZAGREB – Potpredsednik hrvatske vlade i ministar finansija Zdravko Marić rekao je danas da bi Hrvatska trebalo do kraja leta da dobije avans od 13 posto od ukupnog iznosa bespovratnih sredstava iz instrumenta EU sledeće generacije (NGEU), što je suma od 750 do 800 miliona evra.

Marić je, u razgovoru s novinarima uoči sednice vlade, naveo da se intenzivno radi na pripremi nacionalnog plana za oporavak i otpornost, budući da finalna verzija tog dokumenta treba da se pošalje do kraja aprila, nakon čega sledi evaluacija dokumenta od strane Europske komisije (EK).

„S obzirom na vrlo intenzivnu komunikaciju s Komisijom za očekivati je da će taj proces brzo ići, pa bi shodno tome tada trebalo da budu odobreni programi i sve ono što će u njima pisati“, rekao je Marić, a precosi portal Index.

U budžetu za ovu godinu veliki deo tih sredstava nije planiran kao prihod, a prema poslednjim informacijama, kako je dodao, može se računati na 13 posto avansa za prvu godinu korišćenja (2021.) od ukupnog iznosa bespovratnih sredstava.

„U prevodu, to je negde između 750 i 800 miliona evra“, saopštio je Marić, ocenivši da će ta sredstva biti „puštena“ verovatno krajem leta.

Portal navodi da od preko 10 milijardi evra koje su na raspolaganju Hrvatskoj iz instrumenta EU sledeće generacije (NGEU), najveći deo čine bespovratna sredstva, oko šest milijardi evra, dok oko 3,4 milijarde otpada na zajmove.

Marić je istakao da će fokus upravo biti na bespovratnim sredstvima, dok će se zajmovi koristiti ukoliko bude potrebno.

Upitan zašto nije već dodeljeno oko 97 miliona kuna (12,8 miliona evra) koje su na račun državnog trezora donirali građani za pomoć potresom pogođenim područjima Banije, ministar je odgovorio da će se tokom sledećih nekoliko dana definisati odluka o tome na koji način će taj novac biti raspodeljen.

Na pitanje da li država ima novac za eventualni interventni uvoz ruskih vakcina Sputnjik Ve, pri čemu se spominje i do milion doza, Marić je rekao da će novac biti obezbeđen, ali da nema podatke koliko pojedinča doza te vakcine košta.

„Nalazimo se i dalje u pandemiji, i za te stvari, kao i za pomoć privredi, moramo pronaći sredstva. I naći ćemo ih“, poručio je Marić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar