Hrvatska predložila vanrednog poverenika za Agrokor

Vlada Hrvatske predložila je jutros Antu Ramljaka za vanrednog poverenika za Agrokor.

Odluka je upućena Trgovačkom sudu u Zagrebu koji bi tokom naredna dva dana trebalo da donese rešenje o otvaranju postupka vanredne uprave i odluku o imenovanju vanrednog poverenika.

Ramljak je predložen na vanrednoj sednici Vlade, a na osnovu Leks Agrokora, odnosno Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu koji je Sabor usvojio prošle sedmice.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je Ramljak iskusni finansijski i ekonomski stručnjak i naglasio da je u ovom trenutku važno da dodje do nove likvidnosti da bi se do Uskrsa obezbedile plate zaposlenima i plaćanje potraživanja dobavljačima.

Plenković je najavio da će se kasnije danas sastati s dobavljačima i bankama.

Ramljak je na konferenciji za novinare s premijerom rekao da sledi vrlo zahtevan i važan posao za spas Agrokora.

„Pred nama je vrlo zahtevan i težak zadatak. Pred nama je bitka za Agrokor, bitka za radnike Agrokora, za dobavljače i poverioce, bitka da se problemi ne preliju na celu privredu Hrvatske i šire u regionu“, rekao je Ramljak.

On je dodao da mu je prvi cilj da sa svojim timom pokuša da osigura smirivanje tenzija i da vrati poverenje dobavljača i poverioca, te normalizuje poslovanje Agrokora.

Ante Ramljak je partner u konsultantskoj kompaniji Texo Management. Od 1997. do 2007. godine bio je predsednik uprave hrvatske podružnice investiciono-savetničke kompanije CAIB. Prehodno je radio u brokerskoj firmi Investco.

Od 2007. do 2011. bio je partner u investicionom fondu „Quaestus“, a od 2012. do 2014. bio je savetnik tadašnjeg zamenika premijera za privredu Radimira Čačića i član Upravnog odbora Sektora energetike u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Uprava Agrokora na čelu sa Ivicom Todorićem podnela je u petak Trgovačkom sudu u Zagrebu zahtev za aktiviranje Leks Agrokora.

Dan ranije je Sabor Hrvatske po hitnom postupku izglasao taj zakon koji omogućava postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 5.000 zaposlenih. Vanredna uprava može da traje najviše 15 meseci, a ako postupak stabilizacije i restrukturiranja ne uspe, kompanija bi išla u stečaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.