U trendu

Hrvatska: Prodaja napuštenih kuća za 1 kunu

ZAGREB – Legrad, mesto na severu Hrvatske, teško pogoden depopulacijom ruralnih područja, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuće nove stanovnike, ali postavlja i određene uslove.

Legrad, nekada drugo najgušće naseljeno populacijsko središte na teritoriji Hrvatske, kontinuirano gubi stanovništvo ceo vek, još od raspada Austro-Ugarske, prenosi Reuters.

„Pretvorili smo se u pogranično mesto sa malo saobraćaja prema drugim mestima. Broj stanovnika postupno opada“, rekao je gradonačelnik Legrada Ivan Sabolić.

Okružen zelenim poljima i šumom, grad je blizu granice s Mađarskom i ima oko 2.250 stanovnika, što je upola manje od broja pre 70 godina.

U prvom pokušaju naseljavanja grad je stavio na prodaju 19 praznih kuća i napuštenih gradilšta po ceni od jedne kune (0,13 evra) i do sada je prodato 17 nekretnina.

Među ponuđenim kućama neke su polu-srušene, nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plesan.

Opština najavljuje da će platiti 25.000 kuna za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele da kupe privatne kuće, grad će pomoći sa 20 odsto kupoprodajne cene, ili do 35.000 kuna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.