Hrvatska proglašava ekonomski pojas u Jadranu

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će hrvatska vlada u ponedeljak usvojiti predlog odluke o proglašenju isključivog ekonomskog pojasa na Jadranu.

Plenković je na Tviteru objavio da je „obavio konsultacije sa slovenačkim i italijanskim premijerima Janezom Janšom i Đuzepeom Konteom u vezi s proglašenjem isključivog ekonomskog pojasa Hrvatske u Jadranu“.

On je naveo da će vlada izveštaj o procesu konsultacija i predlog Odluke o proglašenju IGP usvojiti u poneđeljak, prenosi Hina.

Saborski Klub poslanika HDZ-a početkom meseca najavio je da će Sabor do kraja jesenjeg zasedanja proglasiti isključivi ekonomski pojas u Jadranskom moru.

Šefovi diplomatija Hrvatske i Italije, Gordan Grlić Radman i Luiđi Di Majo, razgovarali su krajem novembra u Zagrebu o proglašenju isključivih ekonomskih pojaseva s obe strane Jadrana, potvrdivši usklađenost delovanja i spremnost da „pristupe razgovorima o razgraničenju“.

Proglašenjem isključivog ekonomskog pojasa, Jadran će postati deo zajedničkih voda Evropske unije i u njemu će se srovoditi zajednička politika Evropske komisije, pisao je nedavno Jutarnji list.

Najveći benefit od proglašenja IGP-a, tvrde upućeni, biće taj da ribari trećih zemalja više neće moći da ulaze u Jadran i izlovljavaju ribu. Za to će im biti potreban sporazum s EK, što je komplikovan i dugotrajan proces.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.