U trendu

Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas uvođenje poreza na ekstraprofit u toj zemlji.

“Na javnu raspravu šaljemo Zakon o dodatnom porezu na dobit. To znaži da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bila solidarni doprinos“, rekao je Plenković na sednici vlade, dodajući da se „ne radi o kažnjavanju onih koji su uspešni“.

Ministar finansija Marko Primorac je na koferenciji za medije izložio detalje predloženog zakona, navodeći da je taj porez pre svega namenjen redistribuciji profita poreskih obveznika koji će ostvariti znatno veće nivoe dobiti u odnosu na četvorogodišnji prosek, prenosi portal dnevno.hr.

On je podsetio da u hrvatskom sistemu oporezivanja dobiti već postoje dve stope i dva praga, a s novim porezom se u ovoj kriznoj situaciji uvodi defacto još jedan prag i još jedna stopu. .

„Oni čiji je prihod veći od 300 miliona kuna (39,7 miliona evra) plaćaće porez na ekstraprofit. Oni će imati stopu od 18 posto poreza na dobit, te dodatni porez koji će zavisiti od nivoa profita u 2022. koji bude za 20 odsto iznad proseka u poslednje četiri godine godine”, kazao je Primorac.

Prema njegovim rečima, kad se sve sabere ako je nekome dobit u 2022, na primer, porasla 50 posto u odnosu na četvorogodišnji prosek, njegova efektivna stopa poreza na dobit bi bila 24 posto, a onome čija je dobit porasla 100 postu u odnosu na poslednje četiri godine, efektivna poreska stopa će biti oko 30 odsto.

„U ovj kriznoj situaciji, kada svi treba da podnesu deo tereta krize, smatramo da je predlog ovakvog poreza utemeljn na načelima jednakosti i pravednosti“, rekao je Primorac, dodajuću da se novi porez odnosi na sve prabne subjekte, a ne samo na energetski sektor i da bi obuhvatio oko 200 najvećih privrednika.

Ukupan poreski prihod bi, precizirao je, bio dve milijarde kuna (oko 265 miliona evra).

On je naglasio da će se sredstva od poreza na esktraprofit „koristiti isključivo za pomoć najugroženijima, a ne za punjenje državnog budžeta“.

Primorac je takođe rekao da je ovo jednokratan porez za 2022. godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar