U trendu

Hrvatski gas stiže u Rafineriju Brod od juna

ZAGREBA – Radovi na postavljanju gasovoda ispod reke Save koji treba da spoji Rafineriju nafte Brod, u Republici Srpskoj, na gasnu mrežu u Hrvatskoj, nastavljeni su uprkos protivljenju članova predsedništva BiH Željka Komšića i Šefka DŽaferovića.

Krajem marta ove godine položene su cevi, a do kraja maja izvođači radova za Kroduks (Crodux) trebalo bi da završe osposobljavanje gasovoda i time već od 1. juna omoguće Rafineriji operativnu i redovnu isporuku gasa iz Hrvatske, piše Večernji.hr.

Reč je o dorektnom priključnom gasovodu kojim će Kroduks kao dobavljač gasa priključiti Rafineriju Brod kao krajnjeg kupca.

„Mi na ovom izuzetno složenom projektu radimo već pet godina. Uložili smo u njega nešto više od 32 miliona kuna (4,2 miliona evra), što su minimalna ulaganja s obzirom na ogromnu korist koju će on doneti“, kaže Branko Radošević, direktor Kroduks Energetike.

Cev gasovoda je prečnika 400 milimetara, može da radi pod pritiskom od 50 bara, a kapacitet je daleko veći od trenutnih potreba Rafinerije, navodi list.

Dalje podseća da je gasifikacija rafinerije projekat koji su 2017. dogovorili tadašnja hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Rafinerija Brod je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft.

„Desetogodišnjim ugovorom obavezali smo se da snabdevamo Rafneriju prirodnim gasom u količini od 700 miliona kilovatsati godišnje“, naveo je Radošević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.