U trendu

Hrvatski guverner očekuje rast BDP-a od 8,5 posto u 2021.

ZAGREB – Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je danas da se u trećem kvartalu očekuje visok rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), te da bi na nivou cele 2021. godine on mogao da dostigne 8,5 posto.

Ta optimističnija projekcija od prethodne uključuje rast prihoda od turizma koji su nadomak nivoa od 90 posto iz rekordne 2019, rekao je Vujčić, prenosi Hina.

Projekcije za 2022. godinu su nešto umerenije, pri čemu u HNB-u očekuju rast BDP-a od 4,1 posto, uz značajne rizike i za viši i za niži rast, rekao je guverner u uvodnom predavanju o izgledima za oporavak i monetarnoj politici na naučno-stručnoj konferenciji Finansijsko tržište u Opatiji.

Inflacija bi, prema njegovim rečima, u ovoj godini mogla da ubrza na 2,3 posto, a u 2022. bi trebalo blago da uspori na 2,1 procenat, pri čemu su osnovni izvori rasta inflacije poskupljenje energije i hrane.

Vujčić je naveo da HNB očekuje dalji rast zaposlenosti u 2022, napominjući da od 2019. Hrvatska beleži znatan skok uvoza stranih radnika. U hrvatskoj javnosti se spekuliše sa cifrom od 35 hiljada, a Vujčić kaže da privrednici smatraju da je potrebno i dvostruko više stranih radnika, dodaje Hina.

Osvrnuvši se na rizike za rast, istakao je da su oni uravnoteženi, a kao negativne je istakao nove varijante virusa, strah od inflacije, talas odgođenih stečajeva, slabija ulaganja zbog neizvesnosti, poremećaj u dobavljačkim lancima i sporije korišćenje sredstava iz EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.