U trendu

Hrvatski javni dug 47,2 milijarde evra

ZAGREB – Hrvatski javni dug opšte države iznosio je krajem aprila ove godine 356,1 milijardu kuna (47,2 milijarde evra), što je za 18 milijardi kuna (oko 2,4 milijarde evra) ili 5,3 posto više nego godinu dana ranije, prema poslednjim objavljenim podacima Hrvatske narodne banke (HNB).

Povećanje duga na godišnjem nivou uzrokovano je porastom i unutrašnjeg i inostranog duga, a analitičari Rajfajzen banke Austrija (RBA) očekuju nastavak njegvog rasta u apsolutnom iznosu na nivou cele godine, usled rastućih potreba za finansiranjem, prenosi Seebiz.

Unutrašnji dug je povećan za 3,5 posto u odnosu na kraj aprila 2021. godine na 225,9 milijardi kuna (30 milijardi evra), dok je spoljni dug porastao za 8,7 procenata na 130,1 milijardu kuna (17,2 milijarde evra) kao rezultat aprilske emisije evroobveznice na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,25 milijardi evra.

Vlada računa da bi, uz nastavak oporavka privredne aktivnosti, udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) do kraja godine trebalo da iznosi 76,2 posto BDP-a što bi bilo za 3,6 procentnih poena manje nego na kraju 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar