U trendu

Hrvatski premijer imenuje danas novog ministra finansija

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković trebalo bi danas, nakon sednice užeg kabineta vlade, da predstavi vladajućoj većini budućeg ministra finansija, pošto je Zdravko Marić podneo ostavku na tu funkciju, izveštavaju hrvatski mediji.

Portal Index navodi, pozivajući se na pouzdane izvore u vladi, da će novi ministar finansija biti Marko Primorac.

Primorac (1984) je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, čije je područje ekpertize upravljanje finansijama u javnom sektoru, poreska politika i fiskalna decentralizacija, rekli su iz vlade pomenutoj redakciji.

U teksu se dodaje da je Primorac bio savetnik za privredu Kolinde Grabar-Kitarović dok je bila predsednica Hrvatske.

Index takođe napominje da je od Plenkovićeve vlade iz 2016. godine ostalo samo troje ministara.

„Čak 17 ljudi iz neposredne Plenkovićeve blizine moralo je da ode iz vlade otkad je on premijer, i to zbog afera, istraga i hapšenja, a neki su morali da odu kako bi se spasili neki drugi, nesposobniji ministri. Poslednji u nizu je ministar finansija Zdravko Marić, koji iz vlade navodno odlazi na vlastiti zahtev“, navodi portal uz opasku da razlog Marićevog odlaska još nije poznat.

U toku je sastanak užeg kabineta hrvatske vlade, na kojem učestvuje i Marić. U podne će se održati sastanak parlamentarne većine, a obraćanje premijera Plenkovića očekuje se oko 14 sati, prema izveštajima hrvatskih medija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.