U trendu

HTEC grupa preuzela vodeći dizajn studio iz Silicijumske doline

BEOGRAD – Srpska HTEC grupa, jedna od najbrže rastućih tehnoloških kompanija u regionu, objavila je danas akviziciju američke kompanije Momentum Design Lab, koja je globalno priznata kao jedan od najboljih produkt dizajn studija.

HTEC grupa (High Teć Engineering Center), koja je osnovana u Beogradu i sa sedištem u San Francisku, navela je u saopštenju da se tom akvizicijom pozicionira među svetske lidere u pružanju usluga razvoja digitalnih proizvoda.

Ugovor o akviziciji i pripajanju potpisali su osnivač i generalni direktor HTEC Group, Aleksandar Čabrilo, i osnivač i generalni direktor Momentum Design Lab, David Tomson, u kancelarijama HTEC grupe u Beogradu.

HTEC grupa je globalna kompanija za konsalting, softversko inženjersvo i razvoj digitalnih proizvoda.

Ovo je treća po redu i strateški najvažnija akvizicija HTEC grupe.

Ova akvizicija za HTEC grupu znači i to da sada globalno zapošljava više od 1.000 ljudi, od kojih je preko 850 u Srbiji, a 150 u SAD, Velikoj Britaniji, Holandiji, Švedskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Mađarskoj i Rumuniji.

Od svog osnivanja 2008. godine, kao startapa u okviru Poslovno tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Univerziteta u Beograda, kompanija je ostvarila neverovatne rezultate i godinama najbrži rast u regionu, pa je tako u poslednje dve godine narasla četiri puta sa 250 zaposlenih u četiri tehnološko-razvojna centra u Srbiji, na više od 1.000 zaposlenih na 12 lokacija u šest zemalja Jugoistočne Evrope.

„Spajanjem našeg inženjerskog talenta sa inovativnim načinom razmišljanja iz Silicijumske doline, imamo dobitnu kombinaciju za pružanje usluga digitalizacije najboljim svetskim kompanijama. HTEC će nastaviti da aktivno traga i akvizira kompanije koje dele naše vrednosti i kulturu, a to je deo šire strategije za rast i dostizanje cilja da postanemo jedna od globalno vodećih kompanija za razvoj digitalnih proizvoda, kao i prva kompanija iz Srbije koja je izašla na Njujoršku berzu“, rekao je Čabrilo.

Osnivač Momentuma Tomson je povodom akvizicije rekao da su već nekoliko godina u potrazi za pravim partnerom koji bi im pomogao da zajedno rastu u narednim godinama.

„Tehnološka ekspertiza kompanije HTEC je prevazišla sva naša očekivanja i veoma smo nestrpljivi da sjedinimo snage kako bismo zajedno nastavili da gradimo inovativne proizvode koji unapređuju i transformišu način na koji danas poslujemo“, naveo je on.

U portfoliju kompanije Momentum se nalazi 40 kompanija sa Fortune 500 liste, kao i mnogobrojni zanimljivi startapovi, a svojim klijentima širom sveta je pomogla da dostignu ukupnu vrednost od preko 40 milijardi dolara.

Osnovan 2002. godine u Silicijumskoj dolini, Momentum Design Lab je jedan od pionira u UX, CX, i produkt dizajnu, koji danas ima globalno prisustvo preko svojih kancelarija u San Mateu, Njujorku, Sidneju i Londonu.

Pet godina za redom, kompanija je rangirana kao prva u svetu iz oblasti UX dizajna na popularnoj biznis platformi Clutć.

Sa ekspertizom razvoja digitalnih proizvoda u domenu finansija, zdravstva, marketing tehnologija, medija i zabave, softverskih rešenja i proizvoda široke potrošnje, Momentum će upotpuniti postojeće inženjerske kompetence HTEC-a u istim oblastima, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.