U trendu

Huavej nudi svoj 5G na prodaju zapadnim firmama

PEKING – Izvršni direktor „Hauveja“ Ren Žengfei predložio je prodaju 5G sistema te kinske kompanije zapadnim firmama kako bi se pozabavile zabrinutošću SAD i drugih zemalja u vezi sa tehnologijom „Huaveja“.

Ren je rekao da bi kupac imao slobodu da „promeni i kod softvera“.

Time bi bilo omogućeno rešavanje bilo kakvih mana ili sakrivenih opcija bez uplitanja ‘Huaveja'“, rekao je Ren u intervjuu za „Ekonomist“ i „Njujork tajms“.

Sjedinjene Države i Australija su ranije zabranile svojim kompanijama da koriste opremu „Huaveja“, a Velika Britanija još uvek odlučuje o tome, podseća Bi-bi-si.

Iz „Huaveja“ su uporno odbacivali tvrdnje da bi njihova 5G tehnologija omogucila kineskoj vladi da špijunira ili poremeti telekomunikacijske sisteme drugih zemalja.

Ponuda bi, kako je rekao Ren, uključila postojeće 5G patente, licence, kodove i tehničke skice i znanje o proizvodnji, piše BBC.

„‘Huavej’ je otvoren za deljenje naše 5G tehnologije i tehnike sa američkim kompanijama kako bi oni mogli da izgrade sopstvenu 5G industriju“, rekao je Ren.

Portparolka „Huaveja“ potvrdila je tacnost ovih navoda, ističući da je reč o iskrenoj ponudi te da oni predstavljaju „iskrenu ponudu“, piše Bi-bi-si.

Jedna od posledica zabrana koje su nametnute ovoj kineskoj kompaniji u SAD jeste to što je „Huavej“ primoran da kasnije ovog meseca stavi u prodaju novu generaciju svojih Android telefona, ali bez usluga Gugl aplikacija kao što su „YouTube“ i „Play Store“, prenosi Radio slobodna Evropa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.