U trendu

I Danska ambasada prelazi na zelenu elektricnu energiju EPSa

BEOGRAD – U Elektroprivredi Srbije (EPS) danas je potpisan ugovor o prodaji zelene energije EPS-a ambasadi Danske u Beogradu, čime se povećao broj kupaca koji od Elektroprivrede kupuju ovu vrstu energije.

Ugovor su potpisali izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević i danska ambasadorka u Beogradu Suzan Šajn.

Bezmarević je istakao da ponudom zelene energije EPS ide u korak sa Evropskom unijom i svetom i da je paket ZelEPS namenjen komercijalnim kupcima naišao na veoma dobar odziv medu kupcima.

Za dve i po godine, koliko postoji, i to u pandemijskim uslovima ugovorena je prodaja zelene energije sa garancijom porekla sa 70 kupaca.

„Prodata zelena energija sa garancijom porekla u 2020. godini je bila 10 puta veća nego u 2019, a ove godine smo nastavili sa rastom pa je trenutno ugovorena prodaja oko 650 miliona kilovat-sati. Koliko sve ide u dobrom, zelenom pravcu pokazuje i podatak da smo samo u poslednja tri meseca ugovorili prodaju 150 miliona kilovat-sati više nego u prvoj polovini godine“, rekao je on.

Bezmarević je naveo da svaki kilovat-sat iz paketa ZelEPS proizveden u hidroelektranama Elektroprivrede Srbije ima garanciju porekla i da je za kupce važno da znaju da je sistem garancije porekla uređen na evropskom nivou i da garancija izdata u Srbiji važi u drugim zemljama i u Evropskoj uniji.
Prema njegovim rečima EPS ima 15 hidroelektrana (HE) snage 3.015 megavata, u kojima se godišnje proizvede oko 10,5 milijardi kilovat-sati čiste energije.

„Želimo i da povećamo proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Obnavljamo i modernizujemo EPS-ove HE, koje inače proizvode jednu trećinu struje u Srbiji, a imaćemo i nove kapacitete“, rekao je Bezmarević.

Naveo je da je već revitalizovano pet od šest agregata u HE „Đerdap 1“, a da je u planu da počne i revitalizacija šestog agregata.
„Revitalizovaćemo i ‘Đerdap 2’ i hidroelektranu ‘Bistrica’ a analiziramo izgradnju nove, reverzibilne hidroelektrane ‘Bistrica’ snage oko 600 megavata. Ona bi osigurala balansne kapacitete u energetskom sistemu za prikljucenje dodatnih elektrana koje koriste obnovljivu energiju“, naglasio je on.
Naveo je da se radi i na projektu izgradnje vetroparka na zatvorenim kopovima i odlagalištima u Kostolcu, snage 66 megavata.

Koristiće se zemljište na starim odlagalištima, obodima kopova i na deponijama pepela i za podizanje solarnih elektrana.

Prema njegovim rečima posle prve, solarne elektrane uz obalu Zaovinskog jezera na Tari, u pripremi su solarne elektrane „Petka“ i „Srednje kostolacko ostrvo“ u Kostolcu.
Danska ambasadorka Suzan Šajn je ukazala da je zelena agenda na vrhu danskih prioriteta a to su usvojili i dansko ministarstvo spoljnih poslova i misije po svetu pa prate zelene principe svoje zemlje.

„I mi u ambasadi u Beogradu smo se uključili, pa razdvajamo otpad, uveli smo komposter, pokušavamo da koristimo što manje plastike i sada se prebacujemo na zelenu energiju, zahvaljujući našoj saradnji sa EPS-om“, rekla je Šajn i dodala da se nada da će i druge ambasade i drugi ljudi krenuti tim putem.

Istakla je da je ponosna što i danske kompanije predvode u zelenoj tranziciji i da nekoliko odličnih primera ima i u Srbiji.

Tako je Grundfos izgradio svoje sopstveno postrojenje za preradu otpadnih voda a u novom postrojenju koje se sada gradi krov se prekriva solarnim panelima koji će doprineti da se proizvodi više zelene energije i energije iz obnovljivih izvora.

„Srećna sam što smo se pridružili ovom zelenom talasu u Beogradu i drago mi je što Srbija kao zemlja takođe ide u zelenom pravcu“, zaključila je danska ambasadorka u Beogradu Suzan Šajn.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.