Japan će staviti u promet naftu iz strateških rezervi

TOKIO – Japan će izbaciti na tržište nekoliko stotina hiljada kilolitara nafte iz svojih nacionalnih rezervi, ali tajming plan prodaje još nije određen, rekao je danas novinarima ministar industrije Koiči Hagiuda.

Japanski premijer Fumio Kišida je ranije najavio da će njegova vlada staviti u promet deo nafte iz rezervi, na zahtev SAD-a, na način kojim se ne krši japanski zakon, koji dozvoljava prodaju iz rezervi samo ako postoji rizik od prekida snabdevanja, prenosi Rojters.

Jedan kilolitar odgovara količini od 6,29 barela nafte.

Japanski poslovni dnevnik Nikkei objavio je prethodno da će Japan pustiti u promet oko 4,2 miliona barela nafte.

Bela kuća je saopštila u utorak da će iz američkih strateških rezevi nafte pustiti u prodaju 50 miliona barela u koordinisanoj akciji sa drugim zemljama među kojima su i Kina i Indija.

Američki predsednik DŽo Bajden je pozvao prošle nedelje više zemalja velikih kupaca nafte, među kojima i Indiju, Japan, Koreju, Veliku Britaniju i Kinu, da deo svojih strateških naftnih rezervi stave na tržište, kako bi se obuzdale cene gasa i goriva koje su dostigle višegodišnje rekordne nivoe.

Bajdenov poziv na zajedničku koordinisanu akciju na tržištu nafte usledio je nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici u više navrata odbili zahteve SAD-a da ubrzaju povećanje proizvodnje.

Saopštenje Bele kuće o puštanju 50 miliona barela iz strateških rezervi nije međutm dovelo do željene reakcije na tržištima, budući da su cene „crnog zlata“ neočekivano ojačale juče na više od 80 dolara po barelu, pri čemu na nedeljnom nivou beleže rast od čak 3,0 procenta, izveštava Rojters.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent, koja je jutros na azijskom trgovanju prvo krenula nizbrdo, preokrenula je gubitke i ojačala za 0,15 posto na 82,43 dolara po barelu, dok su fjučersi američke nafte WTI porasli za 0,33 procenta na 78,76 dolara po barelu.

Ovakvo kretanje cena, prema tumačenju britanske agencije, sugeriše da trgovci smatraju američko stavljanje u opticaj 50 miliona barela iz rezervi nafte nedovoljnim da se obuzdaju cene.

Količina od 50 miliona barela „pokriva“ dva i po dana američke potražnje za gorivom.

U međuvremenu, i Indija je saopštila da će iz svojih rezervi pustiti u prodaju 5,0 miliona barela nafte, dok je Britanija najavila da će dozvoliti „oslobađanje“ 1,5 miliona barela nafte iz privatnih rezervi na dobrovoljnoj osnovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.