U trendu

IATA: Međunarodni putnički avio-saobraćaj opao za 89%

LONDON – Međunarodni putnički avio-saobraćaj opao je za 89 procenata u februaru u poređenju sa istim mesecom prošle godine, jer je ponovo zabeležen porast zaražavanja kovidom-19, saopštila je danas Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA).

„Međunarodni putnički avio-saobraćaj opao je za skoro 89 odsto i
ne pokazuju znakove oporavka u aktuelnom okruženju“, izjavio je novi generalni direktor IATA Vili Volš, a prenosi agencija Rojters.

On, međutim, smatra da bi trebalo da ostanemo optimistični, jer će, kako kaže, druga polovina godine biti pozitivnija od prvog polugodišta. Poručuje i da treba da budemo optimistični kada je reč o evropskoj sezoni letnjih odmora.

Volš je pozvao regulatore da intervenišu kako bi sprečili monopolističko cenovno ponašanje aerodroma, jer su se neki aerodromi, poput britanskog Hitroua, poneli kao monopolisti prema avio-kompanijama.

„Bićemo vrlo jaki i agresivni u suprotstavljanju tome. Očekivaćemo da ekonomski regulatori i vlade prepoznaju potrebu da intervenišu i da osiguraju da se ovakva vrsta ponašanja, koja očigledno nije prihvatljiva, ne toleriše“, izjavio je on.

Volš, bivši izvršni direktor IAG-a, matične grupe Britiš ervejza, održao je prvu konferenciju za novinare otkako je početkom aprila preuzeo funkciju generalnog direktora IATA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.