IATA: Profit globalnih avio-prevoznika biće manja za petinu

SEUL – Globalne vazduhoplobne kompanije snizile su prognozu dobiti za ovu godinu za 21 posto zbog širenja trgovinskog rata i rasta cena nafte.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA), koja predstavlja oko 290 avio-prevoznika ili više od 80 odsto svetskog avio-prometa, saopštila je da se očekuje da ova industrija zabležiti u 2019. godini dobit od 28 milijardi dolara, a ne 35,5 milijardi dolara kako je predviđala u decembru, prenosi Rojters.

„Vaduhoplovne kompanije će i ove godine ostvariti dobit, ali to neće biti laka zarada. Protekcionistički ili izolacionistički politički programi su u porastu”, rekao je generalni direktor IATA-e, Aleksandr de Žinijak na godišnjem sastanku asocijacije u Seulu.

Globalna tržišta akcija su pala u petak nakon što je američki predsednik Donald Tramp neočekivano zapretio carinama na uvoz iz Meksika, što je pojačalo strahovanja da će eskalacija trgovinskih tenzija gurnuti SAD i druge velike ekonomije u recesiju.

Avio-kompanije su prošle godine zabeležile dobit od 30 milijardi dolara, ali su uslovi na tržištu kargo prevoza, koji predstavlja dodatni izvor prihoda za prevoznike, znatno oslabili ove godine.

„Vidite da međunarodna trgovina sada beleži nultu stopu rasta što neposredno utiče na naš kargo promet”, rekao je de Žinijak za tv Rojters.

IATA je izrazila zabrinutost da bi trgovinske tenzije, koje su primorale nekoliko prevoznika u Aziji da obustave ili odlože preuzimanje naručenih teretnih aviona, mogle da se preliju i na tržište prevoza putnika.

Asocijacija predviđa da će rast kapaciteta za prevoz putnika, koji je dostigao 6,9 odsto u 2018. godini, ove godine usporiti na 4,7 posto, pri čemu bi prosečna cena karata trebalo da ostane nepromenjena, nakon prošlogodišnjeg pada od 2,1 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.