U trendu

IEA:Cene nafte neće imati dramatičan i kontinuriani rast

PARIZ – Cene nafte verovatno neće zabeležiti dramatičan i kontinuiran rast, uprkos očekivanjima da će kampanje vakcinisanja podstaći tražnju kasnije ove godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

„Oštar skok nafte na blizu 70 dolara po barelu podstaknut je pričama o novom superciklusu i nedostatku ponude. Naši podaci i analize ukazuju na suprotno“, navodi IEA u svom mesečnom izveštaju, prenosi Rojters.

Kao prvo, dodaje agencija, količine nafte na zalihama i dalje izgledaju obimno kada se porede sa istorijskim nivoima, uprkos njihovom stalnom smanjenju.

Pored obimnih zaliha, izgrađen je i pozamašan broj rezervnih proizvodnih kapaciteta, kao rezultat ograničavanja isporuka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, odnosno grupe popularno nazvane OPEK+, piše u izveštaju.

Ta nefomalna naftna alijansa je odlučila ovog meseca da u najvećoj meri zadrži ograničenja u proizvodnji, što je podstaklo tražnju na tržištu i navelo neke investitore da predviđaju novi superciklus – snažan višegodišnji rast cena.

„Izgledi povećane tražnje i nastavak ograničenja proizvodnje grupe OPEK+ nagoveštavaju jači pad zaliha tokom druge polovine godine. Međutim, za sada ima više nego dovoljno nafte u skladištima i pod zemljom da se očuva adekvatna snabdevenost globalnog tržišta“, navela je ova organizacija sa sedištem u Parizu.

Ruska agencija Tas je prenela procenu IEA, prema kojoj Rusija može da poveća proizvodnju „crnog zlata“ za 0,7 miliona barela dnevno, na 11,3 miliona barela do 2026. godine.

„Tokom 2021. godine, proizvodnja nafte u Rusiji će umereno porasti zbog
nastavka ograničenja u okviru sporazuma OPEK+. Značajniji porast pumpanja očekuje se 2022. i 2023. nakon ukidanja ograničenja, što će omogućiti vraćanje proizvodnje na nivo pre smanjenja“, ocenila je IEA, pema navodima ruske agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.