U trendu

IEA: Globalni kapaciteti obnovljive energije duplo veći za pet godina

LONDON – Globalni kapaciteti obnovljive energije trebalo bi da se udvostruče u narednih pet godina, zbog brige za energetsku bezbednost posle ruske invazije na Ukrajinu, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U godišnjem izveštaju o izgledima obnovljivih izvora energije, IEA je navela da se očekuje da će kapaciteti širom sveta porasti za 2.400 gigavata (GW), što je jednako današnjem ukupnom energetskom kapacitetu Kine – na 5.640 GW do 2027, prenosi Rojters.

To povećanje je za 30 posto veće od prognoze pre godinu dana.

Visoke cene gasa i struje zbog globalne energetske krize ove godine, učinile su tehnologije obnovljivih izvora energije (OIE) privlačnijima.

Rastu obnovljivih izvora energije takođe doprinose SAD, Kina i Indija koje sprovode politike i tržišne reforme kako bi podstakle bržu primenu OIE nego što su ranije planirale.

„Obnovljivi izvori energije su se i do sada brzo širili, ali globalna energetska kriza ih je gurnula u izvanrednu novu fazu još bržeg rasta jer zemlje nastoje da maksimiziraju svoju energetsku sigurnost“, kaže izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Dodaje da je svet spreman da u idućih pet godina poveća proizvodnju obnovljive energije u obimu u kojem je to činio u prethodnih 20 godina.

U izveštaju se navodi da će obnovljiva energija činiti preko 90 posto globalnog povećanja električne energije u narednih pet godina, prestižući ugalj, i da će postati najveći izvor proizvodnje struje do početka 2025.

Globalni solarni fotonaponski kapacitet će se skoro utrostručiti do 2027. godine i biće najveći izvor električne energije na svetu, a kapacitet vetroelektrana će se skoro udvostruči. Istovremeno, potražnja za biogorivima će porasti za 22 procenta do 2027. godine, piše u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar