U trendu

IEA: Povecanje emisije CO2 ove godine nesto manje od 1,0%

LONDON – Procenjuje se da će globalna emisija ugljen-dioksida od sagorevanja fosilnih goriva porasti ove godine za nešto manje od 1,0 odsto, pošto je ekspanzija obnovljivih izvora energije i električnih vozila nadmašila potražnju za ugljem, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Emisije CO2 su na putu da se povećaju za skoro 300 miliona tona na 33,8 milijardi tona ove godine, što je daleko manje od njihovog skoka od skoro 2,0 milijarde tona u 2021, navodi se u izveštaju IEA, prenosi Rojters.

Ovogodišnjem porastu emisije su doprineli proizvodnja električne energije iz fosilnih goriva i sektor vazduhoplovstva, pošto se vazdušni saobraćaj oporavio od pada iz perioda pandemije.

Mada je povećanje emisije moglo da bude mnogo veće i da iznosi verovatno 1,0 milijardu tona, usled rasta potražnje za ugljem izazvanog skokom cena gasa zbog rata u Ukrajini, razvoj obnovljive energije i električnih vozila je oganičio potencijalno takvo kretanje.

„Globalna energetska kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu podstakla je mnoge zemlje da se hitno okrenu korišćenju drugih izvora energije kako bi nadoknadile smanjenu ponudu ruskog prirodnog gasa na tržištu“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

On je dodao da je „ohrabrujuća vest da solarna energija i vetar popunjavaju veliki deo gepa na tržištu energije, pri čemu je porast uglja izgleda relativno mali i privremen“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar