IEA: Višak ponude na tržištu nafte u 2020.

SINGAPUR – Tržišta nafte će se 2020. godine suočiti sa viškom ponude usled veće proizvodnje i slabijeg rasta tražnje, izjavio je danas direktor za energetska tržišta i sigurnost u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA).

„Sve u svemu, 2020. ćemo i dalje imati dobro snabdeveno tržište. Ukoliko se druge stvari ne promene, verovatno ćemo imati višak ponude, osim ako ne dođe do snažnog oporavka rasta potražnje“, rekao je Keisuke Sadamori na Međunarodnoj nedelji energije u Singapuru, prenosi CNBC.

U svom najnovijem mesečnom izveštaju, ova agencija sa sedištem u Parizu snizila je projekciju rasta tražnje za naftom za 100.000 barela dnevno za 2019. i 2020. godinu, dodajući da će tražnja za „crnim zlatom“ ipak i dalje imati „solidan“ rast od 1,2 miliona barela dnevno iduće godine.

Globalni makroekonomski problemi, kao što su trgovinski spor između SAD i Kine i dešavanja vezana za Bregzit, pomračuju izglede tržišta nafte, rekao je Sadamori.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, sa Rusijom na čelu, od januara ove godine realizuju sporazum o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u nastojanju da podupru ovo tržište.

Međutim, isporuke ovog energenta su ove godine pojačale nečlanice OPEK-a, poput Sjedinjenih Država koja proizvodi naftu iz škriljaca.

Brazil i Norveška će takođe naredne godine proizvesti više nafte, kaže Sadamori.

Istovremeno, tražnja za naftom je ove godine posustala usled usporavanja globalnog rasta u prvom polugodištu i zbog slabijeg rasta tražnje u Indiji nego što se očekivalo, dodao je on. Rast u drugoj polovini 2019. godine, podržan je niskom uporednom bazom iz istog perioda 2018.

U septembru je Saudijska Arabija bila primorana da smanji proizvodnju nafte za polovinu nakon serije napada bespilotnih letelica na njena postrojenja za preradu nafte. Zatvaranje pogona je pogodilo proizvodnju skoro 5,7 miliona barela nafte dnevno – ili oko pet procenata svetske dnevne proizvodnje.

Iako je postojala zabrinutost u pogledu sigurnosti snabdevanja nakon tih napada, za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, oporavak isporuka je bio „prilično impresivan“, zaključio je Sadamori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.