U trendu

IFO: Nemačke kompanije u nekim sektorima koriste inflaciju da povećaju profit

DREZDEN/MINHEN – Više cene energije i inputa u proizvodnji nisu jedini razlog inflacije u Nemačkoj, s obzirom da su kompanije u nekim sektorima privrede koristile povećanje cena za povećanje svog profita, objavio je Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhen.

Reč je o kompanijama u trgovini, poljoprivredi i građevinarstvu koje su koristile inflaciju da povećaju profit, naveo je IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Ovo sugerišu podaci iz zvanične statistike o ekonomskom učinku, koje je koristio IFO za utvrđivanje razlika u ceni, što omogućava da se izvuku zaključci o poskupljenjima koja nisu uzrokovana većim troškovima inputa.

Ovo se posebno odnosi na trgovinu, poljoprivredu i građevinarstvo, kaže generalni direktor IFO iz Drezdena Joakim Ragnic.

„Posle pandemije kovida 19, domaćinstva su akumulirala veliku ušteđevinu. To je povučeno tokom 2022. godine, što je podstaklo veću potražnju potrošača“, rekao je Ragnic.

Kako navodi IFO, državna pomoć je, takođe, doprinela većoj potražnji, čime je otvoren veći prostor za rast cena.

„Kompanije naročito u poljoprivredi i šumarstvu, uključujući ribarstvo, u građevinarstvu i trgovini, ugostiteljstvu i transportu, podigle su mnogo više cene nego što bi se očekivalo samo na osnovu viših cena inputa“, dodao je Ragnic.

Kako je rekao, izgleda da neke kompanije koriste vrtoglave troškove kao izgovor da poboljšaju svoj profit povećavajući cene u prodaji.

Ragnic je rekao da su verovatno poljoprivredna preduzeća, dok su još uvek koristila svoje postojeće zalihe đubriva i stočne hrane, već uračunale očekivana povećanja cena za obnavljanje zaliha.

U građevinarstvu je neravnoteža između ponude i potražnje verovatno doprinela naročitom oštrom povećanju cena, navodi IFO.

Ragnic dodaje da je jedini lek za preveliko poskupljenje veća konkurencija, jer bi to omogućilo potrošačima da kupuju jeftinije proizvode, što bi dovelo do manje inflacije, ali i profita.

Smatra da nema ni razloga da vlada interveniše na tržištu kada je reč o cenama.

Borba protiv inflacije je pre svega zadatak Evropske centralne banke, kaže Ragnic.

Takođe, vlada bi mogla da pomogne u smanjenju inflacije odustajanjem od širokih olakšica u korist svih domaćinstava i ograničavanjem mera politike na posebno siromašna domaćinstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar