Ikea kupila 11.000 ha šume u DZordziji da spreči krčenje

ATLANTA – Investiciona grupa švedskog maloprodajnog giganta Ikee kupila je zemljište pod šumom u jugoistčnoj DŽordžiji kako bi zaštitila šumu od krčenja i njen raznovrstan životinjski i biljni ekosistem od istrebljenja.

Ingka grupa, koja poseduje i upravlja većinom Ikea prodavnica, kupila je 10.840 hektara zemlje u blizini sliva reke Altamaha, saopštila je kompanija, prenosi američka televizija SI-En-En (CNN).

„Zaista verujemo da je moguće odgovorno gazdovanje šumama i vidimo veliki deo naše odgovornosti prema zemlji koju posedujemo – a samim tim i prema planeti – u obnavljanju šuma i većoj sadnji od seče“, izjavio je direktor Ingka Investmentsa Krister Matson za CNN.

Na zemljištu, kupljenom od neprofitne organizacije Fond za zaštitu, živi više od 350 biljnih i životinjskih vrsta, među kojima su i ugroženi dugolisni bor i velika suvozemna kornjača (gopher tortoise) koje su sada zaštićene.

Pre evropskog naseljavanja Severne Amerike, šuma dugolisnog bora prostirala se na više od 90 miliona hektara od južne Virdžinije do Floride i na zapadu do Teksasa. U DŽordžiji je ovo drvo dominiralo u južnom delu države.

Međutim, ostalo je manje od 4,0 posto površine pod tom šumom zbog krčenja zemljišta radi razvoja poljoprivrede i suzbijanja požara, prema američkoj Službi za riblji i životinjski svet.

Matison je naveo da će Ikea pružati podršku lokalnim ekonomijama koje se oslanjaju na drvnu industriju i da će javnost imati pristup većem delu šume u rekreativne svrhe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.