U trendu

IKTsektor najveći izvoznik, sve škole će biti pokrivene širokopojasnim internetom

BEOGRAD – Sektor informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) jedna je od glavnih poluga razvoja i prosperiteta Srbije i najveća neto izvozna grana naše zemlje, izjavio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i naveo da je u poslednjih 10 godina izvoz ovog sektora povećan skoro sedam puta.
„Očekuje se da izvoz IKT usluga ove godine dostigne 2,6 milijardi evra a procenjuje se da će 2030. godine iznositi čak 10 milijardi evra“, izjavio je Jovanović na konferenciji Biznis dan Sinergije 22.

Dodao je da će ovaj sektor ostvariti i najveći suficit 2022. godine i to u iznosu od 1,5 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, iza i ispred nas je modernizacija i digitalizacija javne uprave kao podstrek transformaciji drustva, na čemu se radi sa najvećim kompanijama u zemlji.

„Do sada je 1,5 miliona građana registracijom naloga na portalu e- uprava pokazalo zelju i spremnost da koristi usluge elektronske uprave. Samo razmenom poodataka po sluzbenoj dužnosti u prethodnih pet godina poštedeli smo građane i privredu 125 miliona odlazaka na šaltere javne uprave“, rekao je on.

Naveo je i da je elektronski način rada javne uprave do sada sačuvao više od 45.000 odraslih stabala drveća, 16 miliona kilovat sati električne energije i oko 200 miliona litara vode.

„Smatramo da je pristup internetu osnovno ljudsko pravo i zato ulazemo u ruralni sirokopojasmi internet. Projektom koji smo pokrenuli, do 2025. godine će 99 odsto domaćinstava biti pokriveno brzim internetom“, rekao je Jovanović.

Ministar prosvete Branko Ružić je istakao da je digitalizacija u prosveti jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije i resornog ministarstva i ocenio da digitalna transformacija u obrazovanju zapravo mora da bude digitalna revolucija.

Dodao je da je u prethodnom periodu dosta urađeno na proširenju obuhvata učenika predmetima iz ove oblasti kao i uvođenju većeg broja tih predmeta kako u osnovnim i srednjim školama tako i na fakultetima.

Tako se učenici već od prvog razreda kroz predmet Digitalni svet uvode u osnove digitalnih tehnlogija dok se od petog razreda uvode Informatika i Tehnika i tehnologija.

„Sada nam je fokus na uvođenju širokopojasnog interneta u škole, koji bi uskoro trebalo da pokrije sve škole u Srbiji, kao i povećanju broja uređaja koji će biti na raspolaganju nastavnicima u učenicima. Opremili smo 31.500 digitalnih učionica, ove godine opremljeno je 21.500, za nastavnike je nabavljeno 18.500 lap topova a plan je da se sledeće godine nabavi 20.000 novih računara“, rekao je Ružić.

Govoreći na otvaranju konferencije ambasador SAD Kristofer Hil je istakao da Amerika smatra da je Srbija zemlja u usponu koja je investirala u mlade ljude, i da oni dobro znaju i razumeju da sami moraju da kreiraju svoj posao.

„Jedva čekamo da Srbija postane lider u ovoj oblasti“, rekao je Hil i dodao da prošlost stvara otpornost, ali da ona gura napred, što, prema njegovim rečima, narod u Srbiji najbolje zna.

Naveo je da je ponosan na to što su ozbiljne američke kompanije posvećene tome da u Srbiji bude IT hab.

Ministar Jovanović je rekao da kompanija Majkrosoft podrzava ambicije Srbije i da zajedničko strateško partnerstvo ohrabruje ubrzanje digitalizacije i nastavak novih uspešnih projekata.

CTO Microsoft Razvojnog centra u Srbiji Dejan Cvetković je naveo da je digitalizacija omogućila inovacije u svim segmentima života, u poslovanju, uslugama, zdravstvu te da je danas svaka kompanija i digitalna ali i softverska kompanija.

Ukazao je da ova industrija ne poštuje tradiciju već nešto drugo a to su inovacije.

Biznis dan Sinergije 22 zapravo je treći i biznis dan konferencije Sinergija 22 i okuplja poslovne lidere i donosioce odluka iz raznih industrija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.