U trendu

Ilić: Kapaciteti aerodroma Nikola Tesla dostigli maksimum, koncesija za razvoj

Vlada Srbije i Aerodrom „Nikola Tesla“ objavili su javni poziv za koncesiju tog aerodroma budući da su postojeći kapaciteti dostigli maksimum i neophodno ih je proširiti, izjavio je danas pomoćnik ministra gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoran Ilić.

On je rekao i da se od budućeg koncesionara očekuje da uloži nekoliko stotina miliona evra u razvoj aerodroma, saopštilo je ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

„Vlada se opredelila za koncesiju pošto je obim saobraćaja dostigao dobar nivo za svega nekoliko godina – putnika, robe i avio-operacija“, rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, za nekoliko godina to sve neće moći da bude ispraćeno jer je aerodrom došao do kraja kapaciteta.

Ilić je dodao i da je beogradski aerodrom i sada profitabilan, ali da ne može iz sopstvenih prihoda da finansira velike investicije za budući razvoj.

On je rekao da će biti potrebna alternativna pista, kao i razvoj terminalnih kapaciteta za prihvat i otpremu putnika i robe.  

Ilić je istakao da su „aerodromi dobar posao“ i da su svi ozbiljni operateri uvek zainteresovani za javno-privatna partnerstva ili koncesije, a reč je o globalnim „igračima“ zainteresovanim za aerodrome širom sveta. „Verujemo da će tako biti i kad je u pitanju Aerodrom ‘Nikola Tesla'“, rekao je Ilić.

On je naveo da su prema procenama konsultanata postojeći kapaciteti aerodroma od pet do sedam miliona putnika godišnje, a u narednih 25 godina beogradski aerodrom bi uz investicije mogao da ima najmanje 17 miliona putnika.  

Aerodrom „Nikola Tesla“ je u 2016. imao 4,9 miliona putnika, a Ilić podseća da je u toku rekonstrukcija Terminala 1 koji će obezbediti kapacitete za dodatnih dva miliona putnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.