U trendu

Imaju rudnik, a ugalj kupuju od preprodavaca iz Beograda

Rudnik Štavalj je na desetak kilometara od Sjenice, ali lokalna vlast i javne ustanove su primorane da ugalj iz tog rudnika kupuju kod preprodavaca, većinom iz Beograda, pokazuje istraživanje Radija Sto plus.

Podaci do kojih je došao novopazarski radio, pokazuju da su ove godine Opština Sjenica, škole i Osnovni sud putem javnih nabavki ukupno kupili 1.715 tona uglja tipa „štavalj“ i platili ga 15.160.655 dinara, odnosno oko 8.840 dinara po toni, računajući i prevoz.

Od ukupno 10 tendera za kuvinu uglja, na po četiri su pobedile firme „Good Will-WG“ i „Sole-komerc“ iz Beograda, a na dva PTR „Dragojloviće“ iz Sjenice.

Po podacima Agencije za privredne registre, vlasnik firme „Sole-komerc“ je Slobodan Ilić, „Good Will-WG“ je u vlasništvu Valentina Vanovca, a firme „Dragojloviće“ Mladen Knežević, bivši direktor Direkcije za urbanizam u Sjenici.

Istraživanje Radija Sto plus je pokazalo da su javne ustanove u Sjenici ugalj uglavnom plaćale 9.000 dinara po toni, sa uračunatim prevozom, a najskuplje ga je platila Osnovna škola „12. decembar“ koja je kompaniji „Good Will-WG“ tonu „prane kocke“ plaćala 9.300 dinara.

Ugalj tipa „štavalj“ najmanje je platila Opština Sjenica koja je sredinom septembra za 130 tona platila 936.000 dinara, odnosno 7.200 dinara po toni. Na tom tenderu je pobedila PTR „Dragojloviće“.

Dopisnik Radija iz Sjenice je pokušao da od rukovodstva rudnika dobije informacije o tome po kojim cenama i na koji način preprodavci kupuju ugalj kod njih, i da li ga gradjani i ustanove mogu nabaviti, ali mu je rečeno da im je zabranjeno da saopštavaju te podatke.

„Novi direktor Javnog preduzeća ‘Resavica’ Marko Vuković je zabranio direktorima rudnika da daju izjave medijima, i naglasio da jedino on može odgovarati na takva pitanja. Ne smemo da vam kažemo ni po kojoj ceni prodajemo ugalj“, kaže rukovodstva „Štavlja“.

Radio Sto plus je direktoru „Resavice“, u čijem sastavu je „Štavalj“, 20. oktobra uputio pitanja o prodaji uglja, ali odgovore još nije dobio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.