U trendu

Imamo najjeftiniju struju-morace da poskupi, samo zavisi kada

BEOGRAD – Srbija ima najjeftiniju struju u regionu i ona će zbog aktuelne situacije morati da poskupi, samo je pitanje u kom trenutku će se to desiti, izjavila je danas glavna urednica magazina „Biznis“ i „Ekonometar“ Radojka Nikolić.

Ona je rekla za K1 da, ipak, nije zabrinuta kada je reč o tome da li ćemo imati dovoljno energenata tokom predstojeće zime, pošto energije ima, ali da je pitanje samo koliko ćemo je plaćati.

„Nisam zabrinuta da li može da se desi da nam zimi nestanu gas, struja, ugalj… Mislim da se to neće dogoditi, zaista su složene okolnosti, ipak, ne verujem da ćemo baš da se smrzavamo. Upozorenja koja stižu sa svih strana su logična, jer postoji problem u vezi sa skupom energijom. Ima je, samo je pitanje koliko ćemo je platiti“, navela je Nikolićeva.

Kaže da se u Srbiji mnogi greju i na pelet i drva, tako da grejanje ne zavisi samo od gasa, ali da domaćinstva i svi ostali zavise od struje.

Nikolićeva je istakla da je Srbija veliki proizvođač struje, ali da je već naručen uvoz pet miliona tona uglja, pošto EPS nije pripremio dovoljne količine.

Kaže da će gas svakako biti skuplji u novom aranžmanu između Srbije i Rusije.

Nikolićeva je navela da je sada u Nemačkoj najskuplja struja i iznosi 320 evra po megavat satu, ali da je od toga 100 evra samo taksa za dekarbonizaciju, zatim da je cena magavat sata u Mađarskoj 100 evra, u Bugarskoj 85 evra, a kod nas 79 evra.

„Ubedljivo imamo najnižu cenu struje i sigurno će doći do poskupljenja struje“, smatra Nikolićeva.

Po pitanju predstojećeg razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina o novoj ceni ruskog gasa za Srbiju, kaže da se pregovori vode i ugovor pravi u neizvesnoj atmosferi i da je snabdevanje gasom dobilo politički okvir zbog situacije sa Rusijom i Ukrajinom.

Najavljujući razgovor s Putinom za sredu ili četvrtak, predsednik Vučić je istakao da su za Srbiju dva aspekta ključna – količine gasa i cena a da je treći sigurnost snabdevanja, „s čim do sada nismo imali problema“.

Urednik ekonomske rubrike u Večernjim novostima Dušan Stojaković je rekao za K1 da se ceo svet bori sa cenama i inflacijom, kao i naša zemlja.

On je istakao da je kod nas cena energije uvek bila neka vrsta socijalne kategorije zbog niskog standarda građana i da je ta cena bila opravdana.

„Zanimljiva je stvar što smo smo pre desetak godina uvozili gas po jednoj ceni, a onda ga u svojoj državi prodavali po nižoj od nabavne, što je veliki problem. A i tokom tranzicije smo imali situaciju da je Srbijagas kao uvoznik gasa ušao u vlasništvo desetina kompanija zato što su neki ‘mangupi’ odbijali da kupuju gas“, rekao je Stojaković i dodao da mora u toj oblasti da se uvede red.

Stojaković je rekao Tanjugu da je srpska privreda „u stanju šoka“ kao i sve ekonomije ovog sveta, jer u Evropi imamo brutalan rat i napomenuo da je i uvodu tog rata postojala energetska kriza u kojoj su energenti dostigli istorijske maksimume.

To se sve desilo nakon korone koja je paralizovala ne samo svet već i sve ekonomije sveta, pa i naša ekonomija trpi posledice, naveo je Stojaković.

Napomenuo je da je Srbija dostigla inflaciju od oko 9,5 odsto međugodišnje i da bi ukoliko bude nastavljen rast cene energenata, moglo doći do dodatnih poskupljenja.

„Već veliki broj kompanija u Srbiji svoju proizvodnje kalkuliše po ceni goriva od 250 dinara, iako je ona niža na pumpama. Već u ovom inflatornom talasu imamo inflaciona očekivanja, što može da stvori problem. Ako dođe do dodatnih poremećaja, to bi značilo da bi i naša inflacija morala da bude dvocifrena“, smatra Stojaković.

Kako je rekao, relaksacija će stići nakon razgovora predsednika Vučića i Putina o novom gasnom aranžmanu, jer će se tada znati po kojoj ceni ćemo dobijati ruski gas.

„Već u toku ove godine nas očekuje poskupljenje struje pošto imamo najjeftiniju struju u Evropi, bez obzira što naša zemlja i sama proizvodi struju, moraće da dođe do korekcije naviše da bi čitav sistem mogao da opstane“, rekao je Stojaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.