U trendu

Imamo najveci investicioni ciklus, pravimo 1.200km autoputeva

BEOGRAD – Srbija tokom najveće ekonomske krize u svetu realizuje do sada najveći investicioni ciklus, u okviru kojeg se gradi i projektuje oko 1.200 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, izjavio je danas ministar građevinarstva Tomislav Momirović na ekonomskom panel u organizaciji Novosti „Može li ekonomija da se vrati u budućnost“.

„Srbija je sada ekonomski snažnija zemlja i svi u Evropi znaju da je naša zemlja jedno od najvećih gradilišta u Evropi i najveće u jugoistočnoj Evropi“, rekao je Momirović na panelu, u kojem učestvuje i ministar finansija Siniša Mali i predstavnici finansijskog sektora.

Istakao je da Srbija gradi više autoputeva nego sve ostale zemlje u regionu, kao i da gradimo najbržu prugu u ovom delu Evrope.

Momirović je podsetio da se uskoro završava izgradnja deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada i da ćemo se između ta dva grada voziti brzim vozom samo 30 minuta.

Kako je rekao, u Srbiji ima više od 80.000 aktivnh gradilišta i nema gotovo nijednog nezaposlenog u građevinskom sektoru koji želi da radi, niti i jedan sloban građevinski kamion.

„Ovakav investiconi talas u Srbiji nije nikad viđen u našoj zemlji“, istakao je Momirović.

Kaže da ne smemo da dozvolimo da naši radnici u tom sektoru budu samo prosta radna snaga i da to više i nije slučaj, već da budu kvalifikovani i sa referencama za najzahtevnije projekte.

Momirović je dodao da je su i plate u građevinskom sektoru značjano porasle.

„Srbija je jedna od najotvorenijih zemalja u Evropi, kod nas dolaze ljudi iz celog sveta da rade“, rekao je Momirović.

Podsetio je da plan države da prosečna plata dostigne 1.000 evra u narednih pet godina.

Momirović je kazao da je pre bio u turističkom sektoru i da je država novčanom pomoći spasila taj deo privrede i zaposlene u hotelijerstvu.

Ministar kaže da je transport takođe bio jedna od najugroženijih delatnosti i da je država izdvojila 22 miliona evra za 650 preduzeća koja poseduju autobuse i spasila tako 15.000 radnika u transportnim preduzećima.

Naglasio je da je država snažno podržala mala i srednja preduzeća, čiji je opstanak bio pod znakom pitanja i da je vlada tako pokazala kako se jedna odgovorna vlada odnosi prema građanima i privredni i kriznim sitaucijama.
Dodao je da je sada aktuelna energetska kriza i poručio da će privreda, kao i domaćinstva, imati kontinuirano snabdevanje energentima.

Panel je organizovan povodom obeležavanja 68 godina Večernjih novosti u okviru Drugog onlajn festivala Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.