Impol Seval dobitnik dana, indeksi se oporavili

BEOGRAD – Usporen, letnji tempo trgovanja obeležio je dan na Beogradskoj berzi, mada je promet bio malo veći nego u sredu, a i indeksi su delom nadoknadili gubitke sa prethodne sesije.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 4,6 miliona dinara (39 hiljada evra).

Oba berzanska indeksa su se oporavila za oko 0,1 posto. BELEX 15 je zaključen na 771,16 poena, a BELEXlajn na 1.643,67 poena.

U fokusu investitora je bila obična akcija Komercijalne banke, koja je istrgovana za preko 1,8 miliona dinara po ceni od 3.701 dinar, za jedan dinar višoj nego juče.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „Filip Moris“ je registrovala zanemarljivu negativnu korekciju na 7.200 dinara, uz promet od nepunih 1,2 miliona dinara, dok je akcija Naftne industrije Srbije potonula skoro za petinu procenta na 590 dinara, a ostvarila je promet veći od 0,4 miliona dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Meser Tehnogas je ojačao za 0,7 posto dostižući cenu od 14.500 dinara uz realizaciju od 0,3 miliona dinara, dok je Fintel energija isprometovana u iznosu od četvrt miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 610 dinara.

Dobitnike dana je predvodila valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna sa skokom vrednosti od 1,5 posto na 3.450 dinara, uz realizaciju iznad 0,1 milion dinara.

Učinak akcija na Multilateralnoj trgovinskoj platformi je bio vrlo skroman.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 20,14 posto, u prodaji 40,27 procenata, a u kupovini nisu bili aktivni.

Na Berzi nije trgovano obveznicama Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.