U trendu

Indeksi Beogradske berze nastavili rast, promet slab

BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze nastavili su rast na početku trgovačke nedelje, dok je ostvareni promet, uprkos trgovanju državnim obveznicama, bio slab.

Oba berzanska indeksa porasla su za pola procena. BELEX 15 je završio trgovanje na 785,10 poena, a BELEXlajn na 1.675,86 poena.

Najviše se trgovalo akcijama Naftne indutrije Srbije koje su, uz rast vrednosti od 0,8 odsto na 608 dinara, ostvarile promet od preko 1,5 miliona dinara.

Proizvođač grejnih tela i štednjaka Alfa plam iz Vranja je predvodio dobitnike dana sa skokom cene od 11,1 posto na 23.000 dinara, a isprometovan je za približno 0,1 milion dinara.

Akcija proizvođača i distributera tehničkih gasova Meser Tehnogasa dostigla je cenu od 15.000 dinara, što je rast od 1,3 procenta u odnosu na nivo na zatvaranju u petak, uz skormno trgovanje.

Na MTP tržištu je poljoprivredno preduzeće „Vojvodina“ iz Sombora registrovalo povećanje cene od čak 14,5 procenata na 1.800 dinara po akciji, a isprometovano je za 0,2 miliona dinara.

Aktivnost stranih investitora na domaćem tržištu akcija bila je uglavnom uzdržana – u ukupnom prometu su imali udeo od 6,09 posto, u kupovini 8,0 procenata, a u prodaji 4,18 odsto.

Pet serija državnih obveznica denominovanih u evrima zabeležilo je ukupan promet od oko 153 hiljade dinara (1.300 evra) u gotovo jednakim pojedinačnim iznosima, a polovnu prometa su realizovali strani investitori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.