U trendu

Indija i Japan zadržali udele u ruskom projektu Sahalin-1

MOSKVA – Vlada Rusije je odobrila indijskoj korporaciji za naftu i prirodni gas ONGC i japanskoj kompaniji SODECO da zadrže vlasničke udele u okviru novog domaćeg operatera projekta nafte i gasa Sahalin-1.

SODECO će zadržati 30-procentni udeo, a ONGC svojih 20 posto udela, koliko su imali i u prethodnoj akcionarskoj strukturi, prenosi Raša tudej (RT).

Japan želi da zadrži svoje investicije u Rusiji kako bi diversifikovao snabdevanje zemlje energijom, budući da se oslanja na Bliski istok za oko 95 odsto svog uvoza nafte, prema podacima agencije Standard&Purs.

Tokio je pozdravio potez Moskve, a generalni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno rekao da je ta odluka „izuzetno značajna iz perspektive srednjoročno i dugoročno stabilnog snabdevanja naše zemlje energijom“.

Odluka Rusije je usledila nakon odlaska EksonMobajla, prethodnog operatera i vlasnika 30 posto udela u Sahalinu-1.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u oktobru potpisao dekret kojim je rasformiran Ekson Neftegaz kao operater projekta i preneta sva njegova imovinu i oprema na novu kompaniju kojom upravlja Rosnjeftova podružnica Sahalinmorneftegaz-Šelf.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.