U trendu

Indijska topionica bakra skida katanac-proizvodiće kiseonik

ČENAJ – Akcije indijskog naftno-metalskog konglomerata Vedanta porasle su danas za gotovo 4,0 posto nakon što je država Tamil Nadu dala dozvolu kompaniji da pokrene zatvorenu topionicu bakra radi proizvodnje kiseonika za medicinske svrhe kako bi pomogla zemlji da reši problem sve dublje korona krize.

Topionica je zatvorena već skoro tri godine zbog zabrinutosti vezanih za zagađenje.

„Na sastanku svih stranaka odlučeno je da se Vedanti da dozvola na privremeni period od četiri meseca da u tom pogonu proizvodi kiseonik“, navodi se u saopštenju vlade Tamil Nadu, i dodaje da proizvodnja bakra neće biti dozvoljena, prenosi Rojters.

Akcije Vedante, čija se vrednost skoro utrostručila tokom prošle godine, porasle su za tokom trgovačkog dana za čak 5,1 posto, nakon čega su smanjile dobitak i zaključile dan u plusu od 3,8 procenata, na 236,65 rupija (2,6 evra), što je njihov najbolji rezultat u više od dva meseca.

Prenatrpane bolnice u Delhiju i drugim graovima širom Indije odbijaju pacijente zbog nedostatka zaliha medicinskog kiseonika i kreveta, dok je broj novih slučajeva korone u toj zemlji danas dostigao novi rekordan nivo peti dan zaredom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.